Duiken in de Machine

Duiken in de machine - fase 1

De hopplukmachine
©Texture - Museum over Leie en Vlas

Duiken in de machine is een experimenteel onderzoek naar de voordelen en mogelijkheden van het gebruik van 3D-modellen in het beheer, de bewaring en de ontsluiting van industrieel en agrarisch erfgoed.

Opzet

Duiken in de machine zoekt hoe moderne digitalisatietechnieken gebruikt kunnen worden voor het bewaren en beter ontsluiten voor het publiek van machinaal erfgoed. Grote en zware machines worden niet altijd in de beste omstandigheden bewaard, er is nood aan een duurzame conserveringsaanpak. Het project wil een antwoord bieden op de knelpunten die er zijn bij de bewaring en conservering van industrieel erfgoed.
Door het uittesten van verschillende technieken op verschillende machines wordt een digitalisatiehandleiding opgesteld die een richtlijn kan bieden bij een concreet digitalisatieproject. De Hopplukmachine van Themilco van het Hopmuseum Poperinge is één van de testcases.
Volg de recente ontwikkelingen op de facebookpagina.

Op 14 juni 2017 vind de studiedag 3D[IY] - erfgoedconservatie plaats in het MIAT. Lees hier meer en schrijf je in.

Partners

Het project krijgt als ontwikkelingsgericht erfgoedproject steun van de Vlaamse Overheid. Erfgoedcel CO7 is één van de partners binnen het project.


Contactpersonen