Educatief project 'Speuren naar Romeinen'

Copyright Patrick SennesaelBinnenkort krijgen de schoolkinderen uit de regio de kans om voor één dag archeoloog te worden! Stad Ieper, CO7 en het Yper Museum organiseren in september voor de derde keer ‘Speuren naar Romeinen’. Leerlingen ontdekken zélf voorwerpen die zich eeuwen onder de grond verscholen. Door grond uit te zeven werken ze mee aan het onderzoek naar de Romeinse aanwezigheid in Ieper en leren ze over objecten en gebruiksvoorwerpen uit de eerste eeuw na Christus. We nodigen jouw school graag uit om begin volgend schooljaar deel te nemen aan dit bijzonder educatief project.
Buitengewone vondsten krijgen een plaatsje in het Yper Museum!

VOOR WIE?

• Leerlingen van het basisonderwijs vanaf het vierde leerjaar.
• Leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs.
• Ook hogere klassen zijn welkom.

WANNEER?

Vanaf 16 tot en met 27 september 2019.
De activiteit duurt telkens anderhalf uur (2 lestijden van 50 min.).

WAAR?

'De Triangel', de educatieve natuurtuin van de stad Ieper (Oudstrijderslaan 10, toegang naast het Ieperse dierenasiel).

Een Romeins kamp langs de Pilkemseweg in Ieper?

Speuren naar Romeinen © Patrick Sennesael

In 2014 werd een rcheologisch onderzoek uitgevoerd tussen de Pilkemseweg en de Kleine Poezelstraat ten noorden van Ieper. Naast sporen van de frontlijnen uit de Eerste Wereldoorlog, kwamen ook heel wat sporen uit de Romeinse periode aan het licht. Die kunnen gelinkt worden aan militaire aanwezigheid in de buurt tussen 55 en 70 na Christus. 

Wanneer de bewoners deze Romeinse site verlieten, gooiden ze al hun afval in kuilen. Tijdens de opgravingen in 2014 was er niet voldoende tijd om de volledige inhoud van deze kuilen te onderzoeken. Daarom schepten de archeologen een deel in grote zakken (bigbags) om ze dan later - nu dus - te onderzoeken en uit te zeven.
Dit speurwerk voeren we graag uit in samenwerking met de scholen uit de regio. Grote kans dat we nog heel wat spullen en gebruiksvoorwerpen van de Romeinse soldaten in de eerste eeuw na Christus vinden. Dit is een unieke kans voor de scholieren om voor één dag zelf archeoloog te worden.


Contactpersonen