Inspiratie voor erfgoeddag 2018

Inspiratiegids Erfgoeddag 2018Op zondag 22 april 2018 vindt de 18de editie van Erfgoeddag plaats met als thema Kiezen.

Elke activiteit moet een duidelijke link hebben met het thema 'Kiezen' en zowel roerend als immaterieel erfgoed moet centraal staan. Klik op de inspiratiegids hiernaast of surf naar www.erfgoeddag.be vind je veel interessante tips.

Kiezen: een keuze maken. Van het kiezen voor erfgoed (welk erfgoed kies jij om te bewaren?) tot het erfgoed van kiezen/ verkiezingspropaganda tentoongesteld, aan de slag met het erfgoed van lokale miss/misterverkiezingen (Hopkoninginverkiezing, sleutelfeeverkiezing (cfr. cover inspiratiebrochure Erfgoeddag)? Bovendien is 2018 het Europees Jaar van het Erfgoed. Laat ons er dus voor kiezen het erfgoed meer dan ooit op de agenda te zetten.

Zorg dat je activiteit een een uniek karakter heeft: een bijzondere locatie iets wat anders niet mogelijk is, een blik achter de schermen, een locatie gelinkt aan het thema,... Probeer nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, kijk eens over het muurtje. Hou er rekening mee dat ook op Erfgoeddag gezinnen een belangrijke doelgroep vormen.

Er worden enkele invalshoeken vooropgesteld voor activiteiten voor Erfgoeddag:

  1. Cultureel erfgoed van verkiezingen
  2. Keuzes in erfgoedwerk: wat bewaren we? Welke beslissingen moeten we nemen voor het behoud en beheer van het erfgoed?
  3. Het Parlement der Erfgoedobjecten: het erfgoed zelf een stem geven
  4. Kiezen voor immaterieel cultureel erfgoed - kiezen voor vrijwilligerswerk in de erfgoedsector
  5. Documentair erfgoed: keuze voor digitale publieksbemiddeling
  6. Cultureel-erfgoedinitiatieven die kiezen om het potentieel van de (super)diverse samenleving te benutten
  7. 22 april = wereldwijd Dag van de Aarde (invloed van consumentengedrag op de aarde)

Welke activiteiten kunnen het allemaal zijn?

De mogelijkheden zijn eindeloos:  tentoonstelling, fietstocht, wandeling, filmvoorstelling, multimedia-presentatie, theatervoorstelling, concert, evocatie, markt, rondleiding, lezing, debat, publicatie, workshop, demonstratie, quiz, zoektocht, … 
Activiteiten kunnen ingeschreven worden van 29 november 2017 tot en met woensdag 14 februari 2018.Er is een nieuw inschrijvingssysteem. Log hier in. Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je weet of je activiteit al dan niet in orde is en hoe meer tijd je nog rest om bij te sturen.

Promomateriaal nodig?

Om de verzendkosten te drukken wil Erfgoedcel CO7 het gewenste promotiemateriaal voor de regio bundelen, in z’n totaliteit bestellen. Bestel dus jouw nationale promotiemateriaal vanaf januari via erfgoedcel@co7.be.

CO7 verspreid het nationale promomateriaal dan tesamen met de regionale folder in maart. Als organisator van een Erfgoeddagactiviteit kan je de ErfgoedApp gebruiken om extra informatie aan te bieden aan je bezoekers.

Meer dan 1 dag!

Lijkt het wat veel tijd en energie voor een activiteit die slechts 1 dag duurt? Je Erfgoeddagactiviteit kan de mooie start zijn van een tentoonstelling of het eindpunt vormen van een langlopend project.
Of je kan een activiteit koppelen aan andere evenementen:

  • Krokuskriebels (Gezinsbond): 10 tot 18 februari 2018 (gezinsvriendelijke activiteiten in musea).
  • De Nacht van de Geschiedenis (Davidsfonds): dinsdag 20 maart 2018 met als thema ‘Religie’.

Wedstrijd campagnebeeld

Wat is de bedoeling? Het campagnebeeld voor Erfgoeddag 2018 te vinden. De wedstrijd staat open voor iedereen. Je kan een beeld insturen van dinsdag 3 oktober tot en met 20 december 2017, via de Facebook en Instagram van Erfgoeddag. Meer info vind je hier.

Ondersteuning vanuit Erfgoedcel CO7

Je kan Erfgoedcel CO7 altijd contacteren om mee na te denken over ideeën of activiteiten. Er is praktische ondersteuning voorzien via onze uitleendienst. Er is financiële ondersteuning mogelijk via het projectsubsidiereglement van Erfgoedcel CO7 – indiendatum uiterlijk 1 januari 2018.