cultuur archeologie erfgoed

Zuurstof voor cultuur

 UiT-tip

Tot 25/09  MENIN ROAD - YPERNSTRASSE

De Meenseweg speelde een strategische rol tijdens WOI. De Duitsers spraken over de ‘Ypernstrasse’ omdat dit voor hen de aangewezen weg naar Ieper was. De Britten noemden ze ‘Menin Road’ omdat deze hen naar Menen zou leiden.   Kunstparcours Landscape, Form & Psyche  is een uitzonderlijk project waarvoor 40 nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd worden om zich te verdiepen in de landschappelijke en architecturale overblijfselen van WOI, langs de weg Menen-Ieper. De tentoonstelling wordt gecureerd door kunstenaar Johan Tahon. Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper organiseren samen het project. De locaties zijn gratis toegankelijk van woensdag tot zondag van 10 tot 18 uur.  Meer info: www.meninroadypernstrasse.be

TOT 4/09  Watou 2016

Watou zal voor eeuwig verbonden zijn aan het Kunstenfestival. Een festival waar woord en beeld een paringsdans uitvoeren die uitmuntend gedijt in dit uiterste puntje van de Westhoek. “Kunstenfestival Watou 2016: over identiteit, diversiteit en empathie, de sleutel die ons op deze wankelende wereldbol verbindt.” Watou staat voor ontmoetingen tussen creatievelingen. Samen reflecteren om te groeien als kunstenaar, als mens, als wereld. Ontdek met passie dit internationaal feest van de kunst. Ook het jongste publiek wordt meegetrokken en vaart zijn eigen koers rond het centrale thema ‘de kracht van mededogen’. Tijdens deze editie zijn er ook diverse events onder de naam Zomerzinnen. Meer info: www.kunstenfestivalwatou.be

Vanaf 6/7 Kaas Maken!

Een echte kaasmeester leert je iedere woensdagnamiddag tijdens de zomervakantie hoe verse melk transformeert in kaas. In de strem- en perspauze gaan we op zoek naar het geheim van de kaaskoning!

www.deoudekaasmakerij.be

Klapz!

Ook in 2016 staat een zomer voor Klapz op het programma. Voor het achtste jaar op rij brengen Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke een gezamenlijk vertelprogramma. Unieke locaties vormen het decor.

www.langemark-poelkapelle.be & deletterschuur.blogspot.be

Tot 31/8 Tentoonstelling Bakelandtstoet

Het Bakelandtcomité van Langemark-Poelkapelle zet de geschiedenis van de Bakelandtstoet in de kijker tijdens een tentoonstelling in het gemeentehuis. De 10 edities van de historische stoet komen aan bod. 

www.bakelandt.com

Tot 11/9  450 jaar Beeldenstorm

In 2016 is het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm uitbrak. Ontdek de geschiedenis in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Sint-Bertinuskerk in Poperinge. Een overzicht:

 www.beeldenstorm450.eu