Oproep: Schafttijd!

Etenstijd tijdens de hoppepluk in Sint-Jan-Ter-BiezenEtenstijd tijdens de hoppepluk in Sint-Jan-Ter-Biezen | © privécollectie 'Westhoek verbeeldt'

Hergebruik van mondelinge bronnen

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis wil met ‘schafttijd’, een project over de lunchpauze van  de werkende mens, aantonen dat er potentieel zit in het hergebruik van mondelinge bronnen. Dit zowel voor onderzoek als voor publiekswerking. Heb je een geregistreerde mondelinge getuigenis over dit onderwerp? Benieuwd naar de schafftijd tijdens de hoppepluk? Bekijk alvast dit filmpje.

Onze lunchpauze geeft veel prijs

Misschien stond je er nog nooit bij stil, maar onze lunchpauze geeft heel wat prijs over de samenleving waarin we leven. Niet alleen wát we ’s middags eten, maar ook de manier waarop we onze lunchpauze invullen, vertelt heel wat over de maatschappij en hoe die verandert (sociale verschuivingen, de balans werk/privé, het ecologisch bewustzijn, de mondialisering en de wereld die binnenwaait, enz.).

Het recht op schafttijd was eind 19e eeuw één van de allerbelangrijkste vakbondseisen. Nog voor de achturige werkdag en het jaarlijks verlof, streden arbeiders voor het recht op een deftig moment om te eten -  toen waren werkdagen van 12 uur geen uitzondering. Nu, anderhalve eeuw later, gaat het Amsab op zoek naar hoe die ‘schafttijd’ ondertussen is ingevuld.

Geef ons een seintje als je getuigenissen over dit thema hebt.


Contactpersonen