Aan het werk tussen duizenden soldaten

Greet Six - Maalderij Reningelst© TG

als ge van ze leven in de westhoek passeert, deur regen en noorderwinde, keert omme den tied als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden, ja 't is den oorlog da 'j hier were vindt en 't graf van duizend soldoaten, altied iemands voader altied iemands kind” zingt Willem Vermandere in zijn bekende lied. Maar niet alleen in de Westhoek, overal in Europa vind je duizenden graven en monumenten. En die worden allemaal met de grootste zorg en passie onderhouden door gespecialiseerde vakmensen van de Commonwealth War Graves Commission. Marnix Deceuninck (44) is één van hen.

«

Ik zag ooit een steenkapper bezig op een begraafplaats en ik ben toen op de man afgestapt. Oorlogsgraven en -monumenten hebben me nu eenmaal altijd al geboeid.

»

 “Ik ben van kindsbeen altijd al graag bezig geweest met mijn handen, net als mijn vader.  Ik volgde een opleiding tot steenkapper en werkte enkele jaren in een privébedrijf toen ik zo’n zeven jaar terug bij de Commonwealth War Graves Commission terechtkwam. Ik zag ooit een steenkapper bezig op een begraafplaats en ik ben toen op de man afgestapt. Oorlogsgraven en -monumenten hebben me nu eenmaal altijd al geboeid.”

Er zijn 27 steenkappers in België, waarvan Marnix een team van twee leidt.

“Wij staan in voor het onderhoud van heel wat begraafplaatsen van de Commonwealth. Ons werk brengt ons dus niet alleen in België, maar ook in Frankrijk, Nederland en Polen. Elke vijf jaar wordt elke site geïnspecteerd om te bepalen welke onderhoudswerkzaamheden noodzakelijk zijn. Deze werken zijn bijvoorbeeld de restauratie van omheiningsmuren, natuursteenherstel of het hergraveren van een grafsteen. Dat is allemaal gereglementeerd uiteraard. Zo mag je niet zomaar gelijk welk lettertype gaan gebruiken, en moeten de grafstenen altijd een bepaalde hoogte hebben.”

Marnix en zijn team zijn aan het werk op plaatsen waar zich belangrijke historische feiten afspeelden.

“Ik probeer dit zeker in het achterhoofd te houden als ik er aan de slag ben. Het is ook belangrijk om mee te geven aan de volgende generaties. Zo heb ik ooit mijn zoon rondgeleid hier op een begraafplaats in Ieper. Dan heb ik ook uitgelegd wat papa doet als werk.”

© TG

Contactpersonen