De Groenselpoorte in Reningelst

De Groenselpoort in Reningelst© SV

RENINGELST - In 2021 viert CO7 zijn 15-jarig bestaan... En hoe! In elk van de 7 gemeenten kloppen we aan bij huisnummer 7 of 15. In deze Preus trekken we naar hoeve De Groenselpoorte in de Pastoorstraat 15 in Reningelst. Moniek Desmet en Jos Six – in het dorp beter bekend als ‘boer Jos’ - vertellen er waarom zij zo preus zijn up nunder plekke. “Een boerderij te midden van de dorpskern: vroeger was dat doodnormaal, tegenwoordig is het een zeldzaamheid”, aldus Moniek.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Moniek: “Zelf ben ik afkomstig uit Hollebeke, waar ik helemaal ‘te lande’ opgroeide. In 1983 huwde ik met Jos en verhuisde ik naar Reningelst. Dat was een hele aanpassing voor mij om zo midden in een ‘drukke’ dorpskern te gaan wonen. Maar al gauw wilde ik niet meer terug. De eerste jaren huurden we voor 10 euro per maand van de brouwer een klein huisje. Vijf jaar later, op paaszondag 1988 verhuisden we naar de ouderlijke hoeve waar Jos opgroeide. Zijn grootouders, Camiel Six en Hortense Rommel, vonden hun woning in Loker na de Eerste Wereldoorlog helemaal in puin terug. In Reningelst kochten ze een woning die nog redelijk bewaard was gebleven. Oorspronkelijk stond er op de plaats van die woning een driewoonst waar een familie woonde die de bijnaam Van De Koer kreeg. Grootvader Camiel bracht er een maalderij en boerderij in onder. Later namen Jos’ vader Firmin en zijn oom die maalderij over. Jarenlang deed onze woning, die volgens de zijgevel dateert van 1702, dienst als bureauruimte voor de handel in granen en meststoffen. Pas in 1988 bouwden wij die kantoorruimte om tot onze gezinswoning. Mijn favoriete plekje is de eettafel in het midden van de woonkamer. Elke voormiddag om 9 uur komt Jos hier, na een aantal deugddoende uren werken, zijn ‘zatte’ koffie drinken. Die eettafel staat in feite symbool voor de gastvrijheid die hier heerst; in normale tijden is het hier de hele dag door de zoete inval. Het is altijd feest met één van onze vijf kinderen - Marjolein, Eva, Michiel, Arne en Matthijs - of onze kleinkindjes Siebe en Lars op bezoek.”

«

Mijn favoriete plekje is de eettafel in het midden van de woonkamer. Elke voormiddag om 9 uur komt Jos hier, na een aantal deugddoende uren werken, zijn 'zatte' koffie drinken. Die eettafel staat in feite symbool voor de gastvrijheid die hier heerst.

»

Vanwaar de benaming "De Groenselpoorte" voor jullie hoeve?

“Een tiental jaar geleden, toen het plaatselijke kruidenierswinkeltje de deuren achter zich toetrok, bouwden we een aantal frigo’s onder onze overdekte toegangspoort”, vertelt Moniek. "We verkopen er onze groenten die vers van het veld komen, maar ook aardappelen en vlees. Omdat we 24/24 open zijn is er veel passage. Tijdens de eerste lockdown van vorig voorjaar stond het hier vaak rijen dik. Zot hoe lang fietsers en wandelaars ervoor over hadden om aan te schuiven voor hun groenten. Ik had zelfs geen tijd meer om een babbeltje te slaan met dorpsgenoten, wat ik doorgaans het leukste aan mijn job vind”, lacht Moniek. “Dat is de grote troef van een boerderij te midden van de dorpskern. Vroeger was dat doodnormaal, tegenwoordig is het een zeldzaamheid. Het sociale aspect van de verbreding waarop we met ons landbouwbedrijf toespitsen kan ik heel erg appreciëren. Sinds een viertal jaar organiseren we ‘Picknick op de boerderij’, een initiatief van Inagro, waarbij we allerlei hoeveproducten uit de Westhoek aanbieden. Daarnaast ontvangen we klassen voor boerderijbezoeken. Vorig jaar startte onze dochter Eva ook met de Pluktuin waar mensen zelf hun boeketje bloemen, maar ook courgetten en dillebloempjes bijeen komen plukken tegen een vrije bijdrage.”

Hoe sterk lééft een klein dorpje als Reningelst? Voel je een verschil met vroeger?

“In onze ‘jonge jaren’ waren we graag van de partij op de optredens van ‘De Blauwe Plekke’, het dorpscafé van het slag bruine kroeg van cafébazen Lieven en Hilde. Ook nu nog leeft het hier enorm. Iedereen, zowel jong als minder jong, hangt goed samen en voedt en stimuleert elkaar. Om maar enkele voorbeelden op te noemen: in 2009 was er de theaterwandeling De koetsier van Reningelst, waarbij onze hoeve één van de theaterlocaties was. Elke deelnemer droeg toen een hoed, dat leverde een memorabel beeld op. In december 2018 vond er in onze koeienstallen een hartverwarmende vertelavond plaats in het kader van de Warmste Week. Elke zomer, in het laatste weekend van juni, viert het dorp ‘Pastoorstraat Kermis’, nu al twaalf edities lang. Door de vernieuwingswerken in de dorpskern vierden we de ‘kerremesse’ drie jaar geleden op ons binnenerf. Elke buurtbewoners bracht iets mee om aan te schuiven aan de meterslange tafel op de koer, van taarten en wafels tot croque-monsieurs en belegde broodjes. Omdat er nog zo veel over was vierden we de volgende avond gewoon nog eens feest. Het jaar nadien zetten we, naar Moniek Desmet en Jos Six aan hun voordeuraanleiding van 20 jaar Chiro, in onze weide een feesttent met een streekbierenavond. Zeg maar gerust streekbierennacht, want het feest ging door tot in de vroege uurtjes. Hopelijk leven we nog héél lang en komen we geen dagen te kort om op al die gezellige evenementen aanwezig te zijn. We willen die voor geen geld ter wereld missen”, aldus boer Jos.

© SVP

Contactpersonen