De Provence in modernistische dokterswoning

Modernistische dokterswoning in Oostvleteren© SV

OOSTVLETEREN - In 2021 viert CO7 zijn 15-jarig bestaan... En hoe! In elk van de 7 gemeenten kloppen we aan bij huisnummer 7 of 15. We bijten de spits af in de Veurnestraat 15 in Oostvleteren en botsen er op de frappante modernistische woning van echtpaar Walter Provoost en Françoise Peeters. Sinds 2006 baten ze er hun B&B ‘Eenvoud in overvloed’ uit.

Zijn jullie geboren en getogen in Oostvleteren?

Françoise: “Allebei zijn we afkomstig uit Veurne. Toen Walter als huisarts afstudeerde, wilde hij liever niet helemaal van nul een praktijk beginnen uitbouwen. In onze zoektocht naar een huisartsenpraktijk om over te nemen stuitten we op de woning van dokter Carton. Ik herinner me hem als een zeer beminnelijk persoon. Een figuur met een grote invloed in het dorp. Dokter Carton liet de woning in 1935 bouwen door architect Vandenabeele uit Veurne en woonde en werkte er met hart en ziel tot wij er introkken in 1975. Een grote troef aan het huis vind ik dat het veel licht en ruimte biedt. Die ruimte konden we met 5 kinderen – 2 zonen en 3 dochters – en een huisartsenpraktijk best gebruiken. Ook nu, in tijden van corona, bleek de zonnige tuin al meermaals een zegen.”

«

De emotionele lading in de naam past 200% bij wie ik ben. Aan de ene kant vormen rust en stilte een belangrijk gegeven in mijn leven. Anderzijds willen we zo benadrukken dat alles wat we aanbieden met volle intentie en voluit vanuit het hart gebeurt.

»

Is de strakke, modernistische stijl ook in het interieur terug te vinden?

“Integendeel! Eerlijk gezegd loop ik niet zo wild van de modernistische stijl van de woning. Mijn voorkeur gaat uit naar een landelijke stijl en een warm kleurenpalet. Zo gaven we de buitengevels gele en oker tinten. Ook in het volledige interieur strekt de Franse charme zich door, bijvoorbeeld in de vele natuurlijke materialen en sfeervolle elementen die aan de Provençe – mijn lievelingsstreek! - doen denken. Knusse kussens, aaibare plaids en stijlvolle wandtegeltjes zorgen voor sfeer en gezelligheid. In elk van de 5 gastenkamers verwerkten we trouwens een andere accentkleur die terugkeert tot in de kleinste details. Hoewel het huis aan de voorkant aan een relatief drukke rijweg gelegen is, is het woon- en leefgedeelte gelukkig volledig gericht op de tuin. Ook daar vind je romantische elementen terug, zoals de prachtige rozenstruiken en een zwarte serre in retrostijl.”

Ging met het uitbaten van een B&B een langverwachte droom in vervulling?

“Eigenlijk wel. We broedden op het idee om zelf een B&B te starten doordat we zelf heel vaak en graag zo op vakantie gingen, naar Portugal en Frankrijk bijvoorbeeld. In 2006 gingen we zelf van start, de eerste jaren nog in combinatie met de huisartsenpraktijk. Toen Walter met pensioen ging, verbouwden we de consultatie- en de aanpalende dossierruimte tot een rolstoeltoegankelijke studio met kitchenette en badkamer voor mijn hulpbehoevende ouders. Wanneer ik aan die zeven jaar dat ze bij ons inwoonden terugdenk, vervult me nog steeds een hartverwarmend gevoel omdat we hen op die manier elk een mooie ‘oude dag’ wisten te bezorgen. Het uitgebreide takenpakket verdelen we netjes over ons beiden. Walter Provoost en Francoise Peeters voor hun woostZelf sta ik in voor de meer praktische organisatie, zoals het klaarzetten van het ontbijt. De yoghurt is huisbereid en ook alle confituren zijn gemaakt van vruchten uit de tuin. Het socializen met de gasten en het geven van fiets- en wandeltips zijn dan weer helemaal Walters dada. Hij is een ontzettend goede luisteraar en kent de streek door en door. Veel van onze gasten keren jaarlijks terug. Het mooiste teken van tevredenheid!”, aldus Françoise.

© SV

Contactpersonen