Een kinderdagverblijf in een wederopbouwhoeve

Jolien Parrein en Brecht Espeel voor de "Mosscher Ambacht" hoeve© TG

Langs de Diksmuidestraat in Langemark-Poelkapelle komt de hoeve "Mosscher ambacht" tevoorschijn op het einde van de boomrijke oprijlaan. Op de prachtige binnenkoer zijn Brecht Espeel en zijn vader druk bezig met pleisteren van een bijgebouw. Dat wordt binnenkort omgetoverd tot een kinderdagverblijf voor zijn echtgenote Jolien Parein.

“Kunnen kinderen zich een mooiere locatie inbeelden om te verblijven?”, vertelt Brecht enthousiast, “hier te midden het groen en de natuur, prachtig gewoon. Momenteel verblijven de kinderen nog in een rijhuis hier wat verderop waar we wonen. Maar dit wordt echt iets anders!”

«

We proberen de hoeve in zijn oude glorie te herstellen, al zijn er natuurlijk erfgoedkundige voorschriften waar we ons aan moeten houden. Zo mogen we bijvoorbeeld weinig aan de zichtbare gevels veranderen. Het is een hoeve met een geschiedenis.

»

Hoe is jullie oog op deze hoeve gevallen?

“Mijn vader woont op een hoeve hier zo’n 500 meter vandaan. Hij hoorde dat de vorige bewoners plannen hadden om te verhuizen. Wij trokken onze stoute schoenen aan en klopten op de deur. Algauw bereikten we een akkoord en zo werd onze droom werkelijkheid, want zowel Jolien als ikzelf groeiden op in een hoeve."

Jullie zijn momenteel bezig met verbouwen. Een drukke periode wellicht?

“Dat klopt, en helaas is onze tijd beperkt tot het weekend. Ik werk als chauffeur en Jolien heeft dus een kinderdagverblijf. We proberen de hoeve in zijn oude glorie te herstellen, al zijn er natuurlijk erfgoedkundige voorschriften waar we ons aan moeten houden. Zo mogen we bijvoorbeeld weinig aan de zichtbare gevels veranderen. Het is een hoeve met een geschiedenis. Zelf ben ik er niet zo in thuis, maar we hebben een boek erover. Als ik eens tijd heb, neem ik dat wel door (lacht)”

Hebben jullie al een favoriet plekje?

“Er is veel groen, dus dat wordt fantastisch voor de kinderen van de crèche en onze dochter Emma (1 jaar). Maar we zijn vooral verliefd op de binnenkoer. Nu staat het nog vol met materiaal voor de verbouwingen, maar eenmaal alles achter de rug zal zijn, wordt het een prachtige plek.”

© TG

Contactpersonen