Herinneringen aan het Koninklijk Gesticht van Mesen

Tijdelijke tentoonstelling in de Heilig-Kruis-Kapel van de Sint-Niklaaskerk over de geschiedenis van het Koninklijk Gesticht van Mesen. Tentoonstelling tijdens de noveen van Onze-Lieve-Vrouw van Mesen van 14 tot en met 22 september.
Tentoonstelling op zondag 11 september: doorlopend open van 14u30 tot 17u30. Gids Elvyre Decheiver verzorgt een rondleiding om 15u, je hoeft niet in te schrijven.

Het Koninklijk Gesticht van Mesen werd in 1776 opgericht door Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk. Bij de oprichting werd de gewezen abdij van Mesen als vestigingsplaats toegewezen aan het Koninklijk Gesticht van Mesen. Deze abdij was opgericht in 1066. De leraressen van Mesen en de kinderen die zij onder hun hoede hadden in de kostschool vluchtten naar Frankrijk bij het begin van de oorlog 1914-1918. De Abdij van Mesen die tot ruïne herschapen was tijdens de Duitse inval in augustus 1914 werd na de Eerste Wereldoorlog niet heropgebouwd. Eerder dan op dezelfde plaats een internaat te bouwen, besliste de Instelling om, deels met de fondsen die zij ontving als Oorlogsschade, een domein met bestaande schoolgebouwen te kopen te Lede (bij Aalst) en er zich te vestigen. Enkel een kopie van de abdijkerk werd heropgebouwd.

Een bezoek aan de tentoonstelling kan gecombineerd worden met een bezoek aan de toren van de Sint-Niklaaskerk, een bezoek aan de originele 11de -eeuwse crypte en de wandeling van de Grote Keer (6,5 km dwars door de velden rondomrond Mesen)

Georganiseerd door de Parochieraad Sint-Niklaas Mesen en CO7.

Wanneer

zo 11 september 2022 van 14:30 tot 17:30

Waar

Sint-Niklaaskerk

Kerstraat 1
8957 Mesen

Prijs

Gratis

Meer info