In de schaduw van de Sint-Margaretakerk

Familie De Beck voor de voormalige pastorij© TG

Onder de kerktoren van Geluveld ligt de oude pastorij, sinds 2012 de thuis van François De Beck, zijn vrouw Melania, zoon Georges en dochter Gabriella. François was op zoek naar een huis met veel ruimte en charme toen hij op dit unieke pand stootte.

“Toen we het huis kochten, was er binnenin nog maar weinig dat echt herinnerde aan zijn functie als pastorijwoning. Enkel op zolder vond ik een oud kruisbeeld, en dan nog zonder armen. Het deed tot dan dienst als kinderopvang. Een heleboel kinderen in een woning, dat laat sporen na (lacht). We hebben dan ook eerst nog wat verbouwd.

«

Als ik het poortje open en doorheen het bladerdek omhoog kijk en ons huis zie, dan ben ik nog telkens onder de indruk.

»

Er waren een heleboel kleine toiletjes, maar geen badkamer. Dat hebben we dan eerst aangepakt. Maar het is een prachtig pand op een mooie locatie: pal in het centrum van het dorpje op een boogscheut van de school en winkels in een rustige straat en met leuke tuin en veel grote ruimtes.”

Ken je de geschiedenis van het huis?

“Ik heb me inderdaad wat in het verleden van het huis verdiept. In de Eerste Wereldoorlog werd de oorspronkelijke pastorij helaas verwoest. Na de oorlog deed een voorlopige barak dienst als pastorij. Begin jaren 20 werd het vervolgens herbouwd door burgemeester Léonie Keingiaert de Gheluvelt.”

Wat is je favoriete plekje in het huis?

“Het begint eigenlijk al bij het binnenkomen via de voortuin. Als ik het poortje open en doorheen het bladerdek omhoog kijk en ons huis zie, dan ben ik nog telkens onder de indruk. Binnen kan ik enorm genieten van de lichtinval in onze “masterbedroom”. In die ruimte valt het licht al van ’s morgens binnen, gelijk welk seizoen. Prachtig om zien hoe de kamer zich stilaan helemaal vult met warmte en zonnestralen. Soms spijtig dat je dan moet moet overgaan tot de orde van de dag, want daar zou ik eigenlijk een hele dag kunnen zitten en genieten.”

© TG

Contactpersonen