Kelten op de Kemmelberg

De berg en zijn bewoning door de eeuwen

Zo’n 2.400 jaar geleden woonden er Kelten op de Kemmelberg. De top was er tot een versterkte vesting met houten muren en aarden wallen uitgebouwd. Binnenin woonden en werkten de Kelten.

Eén van hun specialiteiten was het bakken van voorraadpotten, schalen, schenkkannen, drinkbekers en kommen.  Ze vervaardigden er ook een speciaal aardewerk genaamd 'Kemmelwaar'. Het heeft een typische vorm, versieringsmotieven en roodbruine beschildering, waardoor het herkenbaar was als ‘made in Kemmelberg’. Het vaatwerk was een gegeerd handelsproduct.

Vandaag liggen er meer dan 50.000 scherven afkomstig van de Kemmelberg, tentoongesteld of veilig opgeborgen in erfgoeddepots. Binnen het kemmelwaarproject (onderdeel van het Europees programma Cupido) werd het verhaal achter deze scherven verder doorgrond: hoe werd het gemaakt?, met welke klei?, met welke baktechniek?, hoe gebeurde de afwerking? Pottenbakkers Hilde en Hugo maakten enkele replica’s van hoe dit ijzertijdaardewerk er moet hebben uitgezien. De spirit van de Kelten werd daarnaast vertaald naar hedendaagse, mooie en decoratieve gebruiksvoorwepen zoals wijnkannetjes, bordjes, een wijnkoeler, een schaal voor tapas. De nieuwe decoratieve kemmelwaar 2.0-producten kan je bekijken op de website www.kemmelwaar.be.

Expo Kemmelwaar

In de kerk van Kemmel loopt er een tentoonstelling over de menselijke bewoning op de Kemmelberg, waaronder de Kelten. Je kan er enkele topstukken gaan ontdekken zoals prehistorische werktuigen van de neanderthalers en de homo sapiens. Ook de overblijfselen van de eerste landbouwers op de berg zijn te bezichtigen en er wordt extra aandacht besteed aan het pottenbakkersverhaal van de Kelten.
WANNEER: zaterdag 19 juni t.e.m. zondag 29 augustus 2021 tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum www.toerismeheuvelland.be

Pop up-winkel met demonstratie

In de periode van de expo kan je Kemmelwaar kopen. Pottenbakker Hugo is dan aanwezig en toont je het productieproces. Bij mooi weer is er een terrasje.
WANNEER: Elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 19/6 t.e.m. 29/8 van 14 tot 18u

Bezoek de website www.kemmelwaar.be met webshop.

Workshop Kemmelwaar

Maak je eigen duimpotje of keramisch tegeltje met Keltische motieven en verneem meer over de Kelten. Pottenbakster Hilde biedt gezinnen met kinderen en vriendengroepen een eerste kennismaking met de Keltische keramiekkunst aan.
WANNEER: Elke woensdagnamiddag van 14 t.e.m. 16u tijdens de periode van de expo; of na telefonische afspraak met pottenbakster Hilde: 0498 10 80 97.
→ 8 euro per kind en 10 euro per volwassene

Reservatie en betaling: www.toerismeHeuvelland.be

Gidsbeurten: Kelten op de Kemmelberg

Streekarcheoloog Jan Decorte van CO7 neemt je mee op de berg en toont je de plekken waar het verhaal van de Kelten zich heeft afgespeeld.
WANNEER: Zaterdag 19 en zondag 20 juni: 14.30 – 16.30u  
→ Deelname gratis, inschrijven verplicht. Max. 30 deelnemers.

Inschrijven: www.toerismeheuvelland.be

‘Beleef de Kemmelberg’-dag

Een dag vol animatie rond de berg en zijn prehistorisch en Keltisch verleden.
WANNEER: zondag 10 oktober

Als je het dus nog niet wist...
Het is in Kemmelwaar je moet zijn!

 

Logo Gemeente HeuvellandLogo interreg Cupido projectLogo Kemmelwaar