De Molenbrigade

De kandidaten voor de eerste verkiezing van een molenprinses poseren op 1 september 1974 bij de molen in Oostvleteren. | © Provécollectie 'Westhoek Verbeeldt'De kandidaten voor een eerste verkiezing van een molenprinses poseren op 1 september 1974 bij de molen in Oostvleteren.
© Privécollectie 'Westhoek verbeeldt'

Op 1 juli werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de Inventaris voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen.

Verspreid over West-Vlaanderen staan er 66 molens, waarvan 35 nog actief zijn. Musea Brugge ontwikkelt samen met de vijf erfgoedcellen van West-Vlaanderen, de Dienst Erfgoed van Provincie West-Vlaanderen, het expertisecentrum ETWIE, Molenforum Vlaanderen, VIVES Hogeschool Expertisecentrum Erfgoededucatie, Geheugen Collectief en Casa Blanca een educatief pakket dat de molen tot in de klas brengt, en de klas tot bij de molen. Dat wordt eind augustus 2021 gelanceerd.

Centraal staan 15 getuigenissen van West-Vlaamse molenaars. Drie getuigenissen komen uit de CO7-regio, namelijk van De Meestersmolen in Oostvleteren, de Steenakkermolen in Langemark en de Beeuwsaertmolen in Bikschote.

Het pakket richt zich op de tweede graad van het lager onderwijs en zal getuigenissen van molenaars, een doe-pakket en uiteraard een molenbezoek omvatten. Dit alles op kindermaat én met een sterke link naar de actualiteit. De rol van de molenaars zelf in het hele verhaal kan niet overschat worden; zij zijn het die in interactie treden met de klas. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, zullen we hen ook een opleiding aanbieden.

Op de eerste plaats wordt nu werk gemaakt van drie thematische filmpjes waarin fysieke elementen van de molen - wieken, tandwielen en maalstenen - worden gekoppeld aan zaken als windenergie, beweging en de voedselketen. Het thema duurzaamheid loopt hier als een rode draad doorheen. De filmpjes vormen een belangrijk uitgangspunt voor het hele pakket.

Dit project wordt gerealiseerd dankzij een projectsubsidie van het Decreet Bovenlokale Cultuurwerking.

Beeuwsaertmolen BikschoteBeeuwsaertmolen Bikschote
© Flickr
Steenakkermolen LangemarkSteenakkermolen Langemark
© mapio.net
De Meestersmolen OostvleterenDe Meestersmolen Oostvleteren
© Wikipedia

Een uitloper van het project is de organisatie van een netwerkmoment van molenaars, gefaciliteerd door Provincie West-Vlaanderen. 

Mocht je nu denken: dat molenaarsambacht, dat lijkt me wel wat. Goed nieuws: elk jaar heb je de kans om een cursus te volgen die je de kneepjes van het vak leert. Ten slotte: vrijwillige molenaars en molenverenigingen die een ambachtelijke molen laten draaien kunnen een draaipremie aanvragen. Zo wil het provinciebestuur het maalvaardig en werkzaam houden van de molen stimuleren. Het draaien van de molen is namelijk positief voor het in stand houden van de molen en het aandrijfwerk en zo worden verval en eventuele dure restauraties vermeden. Meer info vind je hier.