Mijn thuis is waar mijn erfgoed staat...

Paulette Carton trots in haar woonkamer© KD

De statige boerenwoning Nieuwenhove valt meteen op wanneer je het marktplein van Krombeke oprijdt. Wanneer je samen met eigenaresse Paulette door het tuinpoortje loopt en het pad langs de woning bewandelt word je geconfronteerd met een adembenemend uitzicht achter het woonhuis. De resten van een kampvuur, de grote bomen in een weidse vlakte, de restanten van de bijgebouwen… magnifiek gewoon. Binnen blijft het authentieke gevoel je overvallen. Het interieur straalt de persoonlijkheid van de mensen die hier gewoond en geleefd hebben uit en herbergt honderden verhalen. Het is zalig om naar Paulette te luisteren en te horen hoe 'preus ze up haar plekke' is.

Kun je ons wat meer vertellen over Nieuwenhove?
Paulette: Nieuwenhove was in een ver verleden een brouwerij. Mijn grootvader bouwde de brouwerij om tot een boerderij, vandaar de naam Nieuwenhove. Mijn ouders hebben de hofstede verder uitgebouwd. Mijn ouders waren beiden belangrijke figuren in het dorp. Mijn vader was actief in heel wat verenigingen, mijn moeder was even actief, maar bleef liever wat op de achtergrond. Ze was een wijze vrouw, een steun en toeverlaat voor heel wat mensen. Iedereen was welkom bij haar voor een tasje koffie, een babbel, … Het is mijn grote wens om hun ziel te laten verder leven in deze woning. Het dorpspunt dat hier op een paar meter verder ligt is hiervoor de ideale gelegenheid. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen uit Krombeke samenkomen om te petanquen, Sint-Maartensavond te vieren, er is een winkeltje, … Het dorpspunt vormt dus een heel belangrijk element in het toekomstverhaal van Nieuwenhove.

Ik ben fier op het verleden, het heden, maar vooral ook op het samen aanpakken van een onzekere toekomst.

De statige boerenwoning NieuwenhoveWat zijn jullie toekomstplannen met Nieuwenhove precies?
Voor mij is het bewaren van ‘de ziel’ van deze woning het allerbelangrijkste en tegelijk ook het moeilijke. Hoe renoveer je een oud huis en maak je het toekomstproof, zonder daarbij aan de innerlijke sfeer te raken? Samen met mijn echtgenoot, onze drie zonen en hun gezin willen we Nieuwenhove een mooie toekomst geven. We zijn fier op het verleden, het heden en willen dat ook zijn op alles wat de toekomst brengt voor Nieuwenhove. We weten niet welke kansen en ook tegenslagen er op ons pad zullen komen. We weten wel dat we er als team samen voor gaan, ons gezin, in samenwerking met de architect en andere organisaties die gespecialiseerd zijn in het herstellen en bewaren van de authentieke elementen van een historisch pand. Elke maand komen we met ons gezin samen om te brainstormen en te plannen. Onze doelstellingen zijn duidelijk: duurzaam, sociaal engagement, open, ecologisch, … al deze kernwoorden gieten we in een plan van aanpak. Stapje voor stapje gaan we verder in het behouden van het verleden, met het oog op een mooie toekomst.

© KD

Contactpersonen