Wijdvermaarde bedevaartplaats : "Het reilen en zeilen rond de Koortskapel"

De VZW O.L.V. van Thuyne, onder impuls van het Decanaat Ieper, en het team van vrijwilligers nodigen je uit voor een bezoekje aan de kapel en zijn tentoonstelling, met een een kopje koffie. Je mag zonder inschrijving en doorlopend tussen 10u en 18u langskomen.

Het gonst er van bedrijvigheid! De kapel wordt momenteel gerenoveerd, er komt een "belevingstuin" in de schaduw van de kapel. De sacristie is heropgebouwd door de leerlingen van 7 BSO bouw van het Ieperse VTI o.l.v. leerkracht Patrick Lierman en zal een polyvalente functie krijgen. Eigenaar en initiatiefnemer van de werken: Decanaat Ieper vertegenwoordigd door Deken Roland Hemeryck en vzw O.L.-Vrouw van Thuyne (vertegenwoordigd door decanaal secretaris Kris Coussens), bijgestaan door vrijwilligers Chantal Deprez, Marc Acket en Philiep Vandoolaeghe.

De tentoonstelling toont het verhaal van de kapel, de school en de ommegang. In 2025 is het de 100e verjaardag van de heropgebouwde kapel (1925). Lang geleden stond er op de Westhoek te Zonnebeke een kapelletje van plak en stak langs de Frezenbergstraat. In 1880 verrees er een gotische kapel toegewijd aan O.L.V. Nood Zoekt Troost. In die tijd stierven er veel kinderen aan kraamkoorts, vandaar de naam. De kapel werd na WOI onder impuls van de Zonnebeekse pastoor E.H. Gerard Lammens in 1925 heropgebouwd, er kwam ook een wijkschooltje ernaast. Mensen komen van verre en dichtbij op bedevaart te voet, in groep, fiets... Vroeger waren er op zon- en feestdagen lof- en rozenkransen. Op de laatste zondag van de Meimaand was er een ommegang in de straten rond de kapel.

Wanneer

zo 11 september 2022 van 10:00 tot 18:00

Waar

Koortskapel

Frezenbergstraat 33
8980 Zonnebeke

Prijs

Gratis

Meer info