Youngster Marieke over haar vrijwilligerswerk bij CO7

Marieke Vandekerckhove aan het werk als fotografeNaar aanleiding van de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk (5 december 2022), laten we Marieke Vandekerckhove, een enthousiaste youngster uit Ieper, aan het woord.*

Hoe kwam je bij CO7 terecht?
Ik werkte eerder al tijdens de zomermaanden bij CO7 als jobstudent. Toen hielp ik mee aan het digitaliseren van de archeologische collectie van de Kemmelberg binnen het project ‘Digit-all-tegoare’. Na het behalen van mijn masterdiploma in de Kunstwetenschappen wilde ik ervaring opdoen in de kunst- en cultuursector. Ik dacht meteen terug aan CO7, waar ik zo’n toffe zomer had gehad! Ik mocht vrij snel aan de slag en ik kreeg ook meteen een serieus taakje; het aanvullen van de database religieus erfgoed!

Wat hebben we je laten doen?
De activiteiten die CO7 aanbiedt, zijn heel veelzijdig en ik kon zelf een keuze maken uit het takenpakket. Dit ging van archeologische vondsten tellen tot het fotograferen in een kapel of kerk. Persoonlijk ben ik erg gedreven door het digitaal toegankelijk maken van kunst en erfgoed naar het brede publiek. CO7 hield hier rekening mee waardoor ik mocht helpen met het aanvullen van de datasets op de Erfgoedplus-database. De taken die je uitvoert, zijn soms opdrachten waar de projectverantwoordelijke te weinig tijd voor heeft. Het is dus zeker nuttig werk, en dat geeft mij voldoening!

Wat was jouw favoriete object?
Ik kreeg een rondleiding in het Erfgoeddepot DEPOTYZE op mijn eerste dag als jobstudent. Als kunstwetenschapper was ik vooral benieuwd naar de schilderijen, de beeldhouwwerken en de toegepaste kunsten. Er hing toen een deel van het oeuvre van Louise De Hem op één van Marieke Vandekerckhove als vrijwilligerde rekken, ik vond het echt geweldig om die van dichtbij te kunnen zien. Het stelt mij ook gerust dat het depot zo goed onderhouden is, zodat de werken duurzaam bewaard worden.
Maar ook de archeologische vondsten konden me wel bekoren, het idee dat “de oermens” dat gemaakt heeft, en je dat dan in je handen vasthoudt… Dat is toch een speciaal gevoel!

Wat neem je mee uit deze ervaring?
Bij CO7 werken veel gemotiveerde experts op hun respectievelijk gebied. Zij leren de vrijwilligers gaandeweg over hun vakgebied, de echte “tips and tricks”. Maar je leert er niet enkel bij over kunst, archeologie, erfgoed... Je leert er ook gewoon mensen kennen. Dat is altijd handig, je weet nooit wanneer je elkaar nog eens zou tegenkomen op het werkveld of gewoon in het leven.

Bij CO7 werken veel gemotiveerde experts op hun respectievelijk gebied. Zij leren de vrijwilligers gaandeweg over hun vakgebied, de echte “tips and tricks”. Maar je leert er niet enkel bij over kunst, archeologie, erfgoed... Je leert er ook gewoon mensen kennen.

CO7 zorgt ook goed voor zijn vrijwilligers. Er wordt natuurlijk wel werk verzet, maar  er is altijd koffie, koekjes en een babbel! Het was voor mij genieten om als vrijwilliger een evenement als de Kemmelberggames mee te kunnen ondersteunen en de bezoekers een leuke dag te bezorgen.

Vrijwilligerswerk is ook praktisch, je kiest zelf hoe vaak je komt, hoeveel uren je kan vrijmaken. En als je zegt dat het even niet lukt, dan is dat geen probleem!

Marieke Vandekerckhove als vrijwilligerWaar zitten de uitdagingen voor CO7 volgens jou?
CO7 heeft zeker een groep trouwe volgers (zowel online als in het echte leven). Maar voor ik bij CO7 als jobstudent werkte, wist ik eigenlijk niet dat die organisatie bestond. Ik denk dat CO7 dus zeker nog meer bekendheid mag krijgen zodat meer mensen afweten van hun werking. De organisatie doet al veel, maar het lijkt me nog te weinig gekend. Van mij zal er alleszins al mond-aan-mondreclame komen!

*Dit interview dateert van een tijdje terug. Begin november ging Marieke aan de slag als projectmedewerker bij erfgoedcel Zuidwest. Haar verhaal toont aan hoe vrijwilligerswerk voor jongeren een opstap kan zijn naar een job in de professionele sector. We danken haar voor haar inzet in ons team en wensen haar veel succes in haar loopbaan.