Passchendaele Museum

Belgische deelname slag bij Passendale

Op 27 oktober 1917 stak de 6de Belgische Infanteriedivisie, met het 2de bataljon Karabinier-Wielrijders de Ieperlee over om de Franse linkerflank tussen Drie-Grachten en de Blankaart veilig te stellen. De Belgen vervoegden hierbij officieel het geallieerde grondoffensief van de Slag bij Passendale. Hoewel de strijd toen al gestreden was, is deze Belgische deelname aan de Slag bij Passendale een quasi onbeschreven episode van de Eerste Wereldoorlog.

Je gaat op zoek naar de Belgische rol tijdens de Slag, ook vóór 27 oktober 1917. Hielp België de geallieerden bijvoorbeeld op het gebied van medische hulp, artillerie en luchtsteun? Was de actie een eenmalige gebeurtenis of was het Belgische leger klaar om deel te nemen aan het offensief als de Geallieerden succesvoller waren geweest? Wat zou dan de rol van België zijn geweest? Waren er afspraken gemaakt met de geallieerden?

Om deze vele vragen te beantwoorden, raadpleeg je het Moskou-archief in het documentatiecentrum van het Koninklijk Legermuseum. Het museum zal je begeleiden bij het kiezen van de meest interessante archiefstukken.

Contact: Simon Augustyn, simon.augustyn@passchendaele.be

 

Franse Bijdrage Passendale

In de zomer van 1917 probeerden de Geallieerden een doorbraak in Vlaanderen te forceren. Het Frans-Britse offensief liep echter algauw vast in opeenvolgende Duitse verdedigingslinies. Wat bekend werd als de Slag bij Passendale is een veel beschreven en veelbesproken episode uit de Eerste Wereldoorlog. Vooral de wapenfeiten van het Gemenebest hebben vele liters inkt doen vloeien. Terwijl de rol van Nieuw-Zeeland in de Slag bij Broodseinde en Passendale bijna tot parate WOI kennis behoort, wordt de rol van de Franse troepen, die bij Passendale evenveel soldaten verloren als Nieuw-Zeeland, maar al te vaak over het hoofd gezien. De opzet van deze scriptie is om de Franse demarche onder de loep te nemen.

Concreet ga je op zoek naar de bredere rol van het Franse 1e leger tijdens de Slag bij Passendale. En welke impact deze deelname had op de latere Franse oorlogsbijdrage. Voor het onderzoek zul je documenten moeten raadplegen in de militaire archieven van Vincenes bij Parijs, waar veel bronnen met betrekking tot Franse operaties in Vlaanderen in 1917 worden bewaard. Het museum helpt te bepalen welke stukken interessant zijn.

Contact: Simon Augustyn, simon.augustyn@passchendaele.be