De Molenbrigade

Op 1 juli werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de Inventaris voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. Verspreid over West-Vlaanderen staan er 66 molens, waarvan 35 nog actief zijn.

De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars.
Het educatief pakket bestaat o.a. uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek, een lespakket en een experimenteerkoffer.

Plan met je klas een bezoek aan een oude windmolen in de buurt. Ontleen de koffer, bekijk de filmpjes en laat de leerlingen experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen
Zo maken ze spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood.
Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en maken zij het onderscheid tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf).

Je start best met de trailer die een algemeen beeld geeft over het project, de deelnemers en het aanbod.

Daarna zijn er 3 thematische filmpjes ingedeeld volgens de opbouw van het educatief pakket:

Ten slotte is er per deelnemende molen nog een korte wervende film waarin de molenaar je uitnodigt voor een bezoek. Dit zijn er voorlopig 16 in totaal.

Het educatief pakket sluit volledig aan bij de leerdoelen en eindtermen binnen de STE(A)M doelstellingen. Er komt zowel techniek, natuurkunde, geschiedenis als weerkunde bij kijken. 

Alle info en filmpjes vind je op www.molenbrigade.be
Zie hoe andere klassen met het pakket aan de slag gingen op de blog en ontdek er o.a. een bezoek aan de Steenakkermolen, de Beeuwsaertmolen en De Meestermolen in onze regio.

Dit project is een samenwerking tussen 16 West-Vlaamse molens, Musea Brugge, Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, DVV Westhoek/IJzervallei, de Provincie West-Vlaanderen, Texture, ETWIE, VIVES en het Molenforum. 
Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casa Blanca. 

Vraag financiële steun voor een molenbezoek met je klas! Daarmee kun je bepaalde kosten beperken zoals leerlingenvervoer en vergoedingen. Vergeet niet minstens 1 maand voor het molenbezoek je aanvraag in te dienen.

Beeuwsaertmolen BikschoteBeeuwsaertmolen Bikschote
© Antoon Verstraete
Steenakkermolen LangemarkSteenakkermolen Langemark
© Marnik Mandeville
De Meestersmolen OostvleterenDe Meestersmolen Oostvleteren
© Toeristische Dienst Vleteren

Een uitloper van het project is de organisatie van een netwerkmoment van molenaars, gefaciliteerd door Provincie West-Vlaanderen. 

Mocht je nu denken: dat molenaarsambacht, dat lijkt me wel wat. Goed nieuws: elk jaar heb je de kans om een cursus te volgen die je de kneepjes van het vak leert.

Lees het interview met molenaars in opleiding in het Streekmagazine #Westhoek (voorjaar 2021)

Vrijwillige molenaars en molenverenigingen die een ambachtelijke molen laten draaien kunnen een draaipremie aanvragen. Zo wil het provinciebestuur het maalvaardig en werkzaam houden van de molen stimuleren. Het draaien van de molen is namelijk positief voor het in stand houden van de molen en het aandrijfwerk en zo worden verval en eventuele dure restauraties vermeden. Meer info vind je hier. 

Contactpersonen