“Dit huis heeft een hart en ziel”

© TG

In de Statiestraat in Passendale nabij de kaasmakerij fleurt een prachtig burgerhuis het straatbeeld. De voormalige brouwerswoning van de achtergelegen brouwerij straalt charme uit. En dan zijn we nog niet eens binnen. Bewoonster Rita Gamme en haar hondje Bruno leiden ons alvast rond.

“Ik werd op slag verliefd op dit huis toen ik er zo’n vijf jaar terug voor het eerst binnenkwam. Het was als een blikseminslag, zo verkocht was ik. Het leek haast of het huis voortdurend “koop me, koop me” in mijn oren fluisterde. Ik bracht een bod uit en mocht hier uiteindelijk mijn thuis maken. Ik wou al van kindsbeen af een huis met hoge plafonds en een marmeren schouw.”

Binnenin heeft Rita zich met de grootste zorg aan de inrichting gewijd.

“Het huis was in een goede staat toen ik het kocht, dus ik heb geen werk gehad met verbouwen ofzo. Vanuit mijn liefde voor decoreren en brocante heb ik het huis ingericht. Zo is er een boudoir waar ik Marie-Antoinette laat herleven, en dan is er ook de “mannenkamer” met bureau en toetsen filosofie, wetenschap, ... De living was oorspronkelijk roze, gewaagd voor die tijd. Die kleur is verdwenen maar ik heb er wel roze accenten voorzien. ”

Naast het brouwershuis is er een voormalig café en achterin de tuin zie je de oude brouwerij.

“Er is nog de oorspronkelijke deur tussen het café en het huis, net als de poort achteraan in de tuin die leidt naar de brouwerij zelf. De brouwerij staat er nog maar is niet meer actief. Ook het café bestaat niet meer.”

In het brouwershuis zijn zowel binnen als buiten heel wat gezellige plekjes.

“Dit huis heeft een hart en ziel, en daarom voel ik me hier ook thuis. Geloof het of niet, ik ga nooit op reis. Waarom zou ik? Ik heb elke dag het gevoel dat ik hier met vakantie ben. Met mooi weer zit ik gezellig in de tuin en op slechte dagen laat ik de haard branden of nodig ik vriendinnen uit voor koffie.”

© TG