Gif mo Goaze

80 km archeologie dwars door West-Vlaanderen

Promobeeld Gif mo goazeTer voorbereiding van de aanleg van een nieuwe Fluxys-aardgasleiding werd in 2014-2016 een traject van maar liefst 80 km archeologisch onderzocht, van Alveringem tot Maldegem. Een volledige doorsnede van de provincie West-Vlaanderen! Meer dan 200 nieuwe archeologische vindplaatsen werden hierbij aangetroffen. Het onderzoek leverde niet alleen tal van prachtige vondsten op van de steentijden tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het resulteerde ook in nieuwe inzichten over duizenden jaren menselijke bewoning in onze provincie. De honderden pagina’s aan rapporten en talloze vondsten zijn samengebracht in een gratis reizende tentoonstelling die in 2022, 2023 en 2024 op verschillende plaatsen in de provincie te bekijken is, in eerste instantie langs het oorspronkelijke pijplijntraject.  

Na de start van de tentoonstelling in Langemark, doet de tentoonstelling dit jaar nog volgende locaties aan in de CO7-regio:

  • Oostvleteren - St.-Amatuskerk: 22/04/2023 tot 28/05/2023
  • Zuidschote (Ieper) - Sint-Leonarduskerk: van 15/07/2023 tot 27/08/2023
  • Krombeke (Poperinge) - Sint-Blasiuskerk: van 15/10/2023 t.e.m. 19/11/2023

Onze reporter Vincenzo ging al een kijkje nemen met Focus/WTV!

Infoborden langs de pijplijn

Bebording langs de weg 'Gif mo goaze'Op vijf plaatsen waar de pijplijn passeert, staan langs fietspaden en wandelpaden infopanelen in het landschap met uitleg over een opmerkelijke vondst die op die plek is gedaan. Hieronder vind je de locaties. Wie weet kwam je er al eentje tegen tijdens een fiets- of wandeltocht?

  • Krombeke (Poperinge): kruispunt Roggestraat en Keizelaarstraat
  • Langemark: ter hoogte van Wijngaardstraat 10
  • Staden: kruispunt Rekestraat en fietspad oude spoorlijn
  • Hooglede: Diksmuidesteenweg
  • Beernem: kruispunt C. Marichalstraat en Parkstraat

Ga met je klas naar de gratis expo 'Gif mo Goaze'!

De expo is ideaal om ook met de klas te gaan ontdekken. Dat kan met het educatief pakket hieronder, of eventueel ook in de vorm van een geleid bezoek met gids. Dat is per locatie te bekijken; zie hieronder of in de agenda-items per locatie.

Ga aan de slag met je leerlingen

Speciaal voor het 4e, 5e en 6e leerjaar bestaat er een lesbrief met een korte inleiding (zie ook de podcast hier rechts op de pagina), een leidraad voor tijdens het bezoek – inclusief een Archeo-Bingo spel – en een afsluitende opdracht voor in de klas. Hieronder vind je de lesbrief en de nodige ‘Gif mo goaze’ Bingo-kaarten die voor het bezoek afgedrukt kunnen worden. Veel plezier en laat gerust weten hoe het gegaan is! 

Download de lesbrief Download de bingo-kaarten

Contactpersonen