MOES-tuin

Logo buitenexpo 'MOES-tuin leeft'Al duizenden jaren en over de hele wereld wroeten moestuiniers op het ritme van de seizoenen in de aarde om hun eigen groenten, kruiden en fruit te kweken. Het project MOES-tuin verzamelt en toont objecten, foto’s, handelingen, tradities en ervaringen uit moestuinen. Wat leeft in de handen, hoofden en harten van moestuiniers. Van vroeger en nu. Zowel materieel als immaterieel, ongekend en levend erfgoed komen samen in de uiwterking van het project.

Proeftuin Zuidelijke Westhoek

Samen met het CAG werken we een 'proeftuin' uit in de Zuidelijke Westhoek. In deze proeftuin worden verschillende activiteiten georganiseerd om moestuiniers samen te brengen en in gesprek te gaan. In de Zuidelijke Westhoek werd het thema zorg en welzijn gekozen als centrale thema in de proeftuin. Voor de uitwerking van de proeftuin vonden we samenwerkingen met De Lovie vzw, Vondels vzw (verantwoordelijk voor de Milieuboerderij De Palingbeek) en Woonzorgcentrum De Boomgaard.

 

Moestuinbabbel en scannamiddag Langemark-Poelkapelle

Op zaterdag 30 september kan je ons vinden in het Woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle. In de voormiddag kruipen we rond de tafel met moestuiniers voor een moestuinbabbel over het immateriële (niet-tastbare) erfgoed van de moestuin.

in de namiddag kan je langskomen met jouw oude foto's van de moestuin. De vrijwilligers van 'Langemark-Poelkapelle verbeeldt' helpen je graag deze oude foto's te digitaliseren om te kunnen bewaren. Wil je graag een annekdote of verhaal delen over jouw moestuin? Dat kan ook! Kom gerust langs en haal herinneringen op aan de moestuin van vroeger.

Meer info over de scannamiddag kan je hier vinden.

Moestuinbabbel De Lovie

Deelnemers tijdens de moestuinbabbel in De LovieIn januari organiseerde CO7 samen met CAG en De Lovie vzw een moestuinbabbel met moestuiniers in De Biotope, de moestuin en hoevewerking in het kasteeldomein De Lovie. We brachten moestuinier samen van De Biotope, Velt en Tuinhier voor een leerrijke namiddag. Na een rondleiding in de moestuin door hoevemedewerkers, vertelde elke deelnemer over zijn of haar meegebrachte moestuinobject: er waren handige werktuigen, een doorlevende plant en boeken. Samen spraken we over hommelblokken en de hopscheutenproductie van De Lovie, biodiversiteit in de moestuin, een woelvork, de bodem als een moeder voor de tuin en ouders van wie we moestuinkennis leerden maar (klein)kinderen aan wie we het niet doorgeven. 

Buitenexpo 'MOES-tuin leeft'

Bezoekers planten kruiden in de plantenbak van de buitenexpo 'MOES-tuin leeft' in Borgloon (c) CAGDe resultaten van het voortraject binnen het project werden gebundeld in de buitenexpo 'MOES-tuin leeft' die een inkijk biedt in moestuinerfgoed en -verhalen. De expo neemt je mee door de vier seizoenen van het moestuinjaar, bomvol praktijken, vakmanschap, tradities, objecten en persoonlijke verhalen uit moestuinen. Waarom tuinieren mensen, vroeger en nu? Wat verbindt hen? Een tijdlijn geeft een beknopt overzicht van veranderende moestuinen door de eeuwen heen.

De buitenexpo reist rond in Vlaanderen en was van 14 juni tot 15 augustus te bezoeken in het Provinciaal Domein De Palingbeek in Ieper. De expo kan je wel nog steeds digitaal bezoeken op de website.

 

Rondleiding en moestuinbabbel De Palingbeek

Deelnemers tijdens de rondleiding in de expo 'MOES-tuin leeft'In juli organiseerden we een moestuinbabbel naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling 'MOES-tuin leeft' in het Provinciedomein De Palingbeek. We namen enkele moestuiniers mee doorheen de tentoonstelling tijdens een uitgebreide rondleiding en stonden stil bij verschillende aspecten: het nut van de zaaikalender, de selectie van de teelten, de onterecht vergeten groeten en de (ongewenste) bewoners van de moestuin. Aansluitend werden tijdens de moestuinbabbel ervaringen en kennis uitgewisseld over de moestuin in de oogstperiode.

Foto's in de moestuinen

Moeder en kind op wandel in de moestuin in AbeleMoestuinen zijn zo alledaags dat ze in museumcollecties, archieven en onderzoek vaak onderbelicht bleven. Het valt niet altijd op, maar hier en daar zijn ze wel te zien op oude familiefoto’s. Daarom wil 'Westhoek verbeeldt' samen met CAG en het Huis van Alijn een collectie moestuinfoto’s aanleggen.

Wat zoeken we? Foto’s met een blik op moestuinen van vroeger en nu, in alle vormen en maten: kruiden in bakken, een moestuin bij een boerderij, een aardappelveldje tijdens de oorlog… De moestuin in volle glorie tijdens de zomer of verlaten tijdens de winter. De moestuin volledig in beeld of als achtergrond van een familieportret, communiefoto, familiefeest… 

Heb je enkele leuke foto's liggen die je wil delen? Geef dan een seintje via info@westhoekverbeeldt.be!

Partners

MOES-tuin is een koepelproject van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). Naast CO7 werken erfgoed Haspengouw, erfgoedcel Mechelen en het Huis van Alijn mee aan het project naast Cera, de Landelijke Gilden, 't Grom, Tuinhier en Velt. Regionaal werkten De Lovie vzw, Vondels vzw, WZC De Boomgaard en lokale Tuinhier en Velt verenigingen mee aan het project.  

Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid, departement Cultuur, jeugd en Media. 

Contactpersonen