Slechts een passage in de geschiedenis van de Tempeliershoeve

Greet Six - Maalderij Reningelst© TG

Aan de horizon van Vleteren zie je al van ver de prachtige toren van de Tempeliershoeve. Deze toren kleurt al vele eeuwen fier het landschap. Velen doken al in de rijke geschiedenis van de hoeve, die zou teruggaan tot de tijd van de Tempeliers. Bewoner Johan Lamoot neemt ons mee.

“Ik zag op een dag dat de hoeve te koop was via het notarisblad. Onze droom kwam uit om in een  historisch pand te wonen, een thuis voor ons gezin met vier kinderen. Het hoeft gezegd te worden: alle lof en dank aan de heren Piet Vercruysse en Philippe Vierin, die de hoeve weer in zijn eer en glorie herstelden.”

U dook met heel wat enthousiasme in de geschiedenis van de hoeve?

«

Vaak zit ik te mijmeren en beeld ik me in hoe het leven er hier pakweg 500 jaar terug zou hebben uitgezien. Want ik besef maar al te goed dat ik maar een passage ben in de rijke geschiedenis van de Tempeliershoeve.

»

“Ik woon op een brok geschiedenis en daar wil ik zoveel mogelijk van weten. Over de hoeve was al het één en ander te vinden, zo is ze al te zien op een Ferrariskaart uit 1776, maar er is ook onderzoek gepleegd door Christophe Deconinck. Hij ging heel ver terug in de tijd. Maar dat is lang niet alles. Zo zijn er radiësthesisten langs geweest om met hun wichelroedes op zoek te gaan naar aardstralen en bronnen. En wat blijkt? De hoeve staat perfect tussen verschillende aardstralen en bronnen. Prachtig hoe men in die tijd al die kennis bezat.”

Waar heeft de Tempeliershoeve zijn naam aan te danken?

“De naam Tempeliershoeve is voor alle duidelijkheid een naam die in de volksmond werd gegeven. Ergens in het gebouw is een opschrift te vinden, waar ik duidelijk het jaartal 1314 herken. Dat was twee jaar nadat de Tempeliers vervolgd werden. Misschien moet de plaats waar deze ‘Hof van Plaisance’ begin 16de eeuw werd gebouwd, ooit een link hebben gehad met de Tempeliers.”

Wat is uw favoriete plekje bij de hoeve?

“Wel, ik kan op een vrij moment, zoals een zondagvoormiddag, ontzettend genieten op een bankje hier vlak voor het gebouw. Met een ontspannend boek in de hand neem ik plaats en af en toe kijk ik even op en neem ik het gebouw en de omgeving in me op. Vaak zit ik te mijmeren en beeld ik me in hoe het leven er hier pakweg 500 jaar terug zou hebben uitgezien. Want ik besef maar al te goed dat ik maar een passage ben in de rijke geschiedenis van de Tempeliershoeve.”

© TG

Meer lezen over de Tempeliershoeve en Westvleteren? Blader zeker eens in het boek “Westvleteren in de rust van een beek en een abdij.”

Contactpersonen