De Tweede Wereldoorlog in de Zuidelijke Westhoek

Boek Zwart Brood en Soldaatje Spelen + DVDOntdek verhalen van kinderen die de Tweede Wereldoorlog in de Zuidelijke Westhoek meemaakten in de publicatie met DVD. © Erfgoedcel CO7

Tijdens het herinneringsjaar 2015 gingen tientallen vrijwilligers op stap om de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog te interviewen.

Opzet

In 2015 werd de start van de Tweede Wereldoorlog herdacht. 75 jaar daarvoor brak voor de tweede keer die eeuw een oorlog uit die heel Europa in zijn greep had. Ook in België en de Zuidelijke Westhoek liet de bezetting zich voelen. Velen herinnerden zich de gruweldaden van de Duitsers uit de Eerste Wereldoorlog en hielden zich gedeisd om hun eigen hachje te redden. Anderen gingen actief in het verzet. De kinderen liepen er tussen, hoorden verhalen en beleefden avonturen.
De interviews vormen de rode draad doorheen de publicatie met dvd die in maart 2016 werd voorgesteld. In 2016 en 2017 reisde ook een mobiele tentoonstelling rond in de regio over het thema. Daarnaast werden enkele fiets- en wandeltochten ontwikkeld langs markante plaatsen en verhalen in de regio.
Surf naar onze publicaties om het boek met dvd te bestellen voor € 10,00 (€3,50 verzendkost). Meer verhalen, info en activiteiten vind je op de specifieke website over W.O.II in de Zuidelijke Westhoek.

Partners

Aan de basis van dit project ligt de succesvolle samenwerking met Heemkring Aan de Schreve, Heemkring Zonnebeekse Heemvrienden, Heemkring Iepers Kwartier, de lokale afdelingen van ‘WESTHOEK verbeeldt’ en de toeristische diensten van Poperinge, Zonnebeke en Ieper.

Contactpersonen