Heks-O-poly voorgesteld in Beselare

28 februari 2017

In het OC de Leege Platse te Beselare werd dinsdagavond door Charles Bayart (Voorzitter VZW Heksenstoet) het monopolyspel Heks-O-Poly voorgesteld.

Omwille van een slechte editie Heksenstoet 2015 waar het slechte weer heel wat minder inkomsten opbracht dan voorzien, kwam men op het idee om een monopolyspel gebaseerd op Beselare en haar heksen te verkopen.

Charles Bayart (Voorzitter VZW Heksenstoet):

“Een kleine werkgroep enthousiastelingen ging al snel aan de slag en wist ook het bestuur van VZW De Heksenstoet te overtuigen.
Er werden subsidiedossiers ingediend bij de gemeente Zonnebeke en tevens bij CO7 (Cultuuroverleg Zeven) onder de noemer ‘Westhoek Verbeeldt’. Dankzij hun steun, maar tevens door het enthousiasme van de vele handelaars en verenigingen die bereid werden gevonden mee te sponsoren door een straat of een heksengeluk kaart aan te kopen, werd dit spel met beperkte oplage gerealiseerd.
Het Heksencomité is dan ook heel trots om dit Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed in de huiskamer te kunnen krijgen. Op de unieke bedrukte doos kan je het stratenplan van Beselare en prachtige seizoensbeelden uit het dorp terugvinden. De link met de tien dorpsheksen in de opdrachten, pionnen en op het spelbord spreekt tot de verbeelding. Betalen doe je het best met SEFA in plaats van euro’s. Kortom alle spelelementen werden aangepast aan onze toveresseparochie.”

Ingrid Vandepitte, Schepen van roerend en immaterieel erfgoed:

“Het is uniek als de legendes er in verwerkt worden, uniek om te spelen met 10 heksen als spion, unieke manier om de heksenstoet, die immaterieel cultureel erfgoed is , op deze manier in de kijker te stellen en te promoten. De creatie van zoiets unieks  kost heel wat tijd en heel wat vergaderuren, zeer veel inspanningen, discussiëren, opmaak voor ontwerp en uitwerking ontwerp, heel veel kilometers, 1000 dobbelstenen, 6000 hotels, 18000 huisjes met leien dakje en schoorsteen om dat helemaal uit China te laten komen. Er is een link naar de verschillende sponsors, een link naar het museum en een link naar de toeristische dienst. In het spel worden verschillende toeristische punten aangehaald en met elkaar verbonden. Het schepencollege besliste dan ook om een 10 tal Heks-o-Poly spelen aan te kopen als relatiegeschenk. Het is ook een typisch streekproduct. Bij de volgende editie van de verkiezing van het streekproduct. Als je spreekt over een streekproduct dan is het dat wel.”

Kim Descheemaeker, erfgoedcel CO₇:

Heks-O-poly 2“CO₇ ondersteunt het project Heks-O-Poly, CO₇ staat voor cultuuroverleg tussen 7 gemeenten, namelijk het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.
Heks-O-Poly is een heel mooi initiatief dat cultureel erfgoed op een vernieuwende manier in de kijker zet. De heksen van Beselare zijn aanwezig in elk aspect van het spel en zullen zo in heel wat huiskamers hun gang vinden.
Het is een meerwaarde dat er bij de realisatie van het spel meerdere verenigingen betrokken waren. Het doet ons plezier dat er in het spel Heks-O-Poly een verwijzing wordt opgenomen naar Westhoek verbeeldt,  een regionale beeldbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek.”

bron: Grensnieuws.be
foto: FVW

Contactpersonen