Maalderij in Reningelst herleeft

Greet Six - Maalderij Reningelst© TG

In het pittoreske centrum van Reningelst vind je in de schaduw van de Sint-Vedastuskerk de oude maalderij van Firmin Six. Firmin werd 102 jaar geleden geboren in Loker maar vluchtte tijdens WOI naar Frankrijk. Samen met het gezin keerden ze jaren later terug naar Reningelst waar Firmins vader aan de slag ging met de boerderij en bijhorende maalderij in de Pastoorstraat.  Toen vader getroffen werd door een trombose, nam Firmin op 18-jarige leeftijd het roer over. De maalderij is al jaren inactief, maar binnenkort blaast dochter Greet Six er nieuw leven in.

«

Ik ga de maalderij opnieuw uitbouwen tot een ontmoetingsplaats pal in de dorpskern van Reningelst, waar niet alleen inwoners maar ook bezoekers uit de streek kunnen binnenspringen.

»

“Via een speciale houtbehandeling zorgen we ervoor dat het pand opnieuw in volle glorie wordt hersteld. Ook de molen, die gebruikt werd voor het malen van voeders voor dieren, zal weer herleven. Het is de bedoeling om het pand in 2019 om te toveren tot een gezellig koffiehuis waar je ter plaatse iets kan eten of drinken.”

Greet runt in de Pastoorstraat reeds haar ambachtelijk taartatelier Atelier Hortense, vlak naast haar woning.

“Het is de bedoeling dat het taartatelier verhuist naar de maalderij. Daarbij wil ik in de verbruiksruimte ook quiches, slaatjes of andere aanbieden. Ik wil werken met goede en lokale producten.  Ik ga de maalderij opnieuw uitbouwen tot een ontmoetingsplaats pal in de dorpskern van Reningelst, waar niet alleen inwoners maar ook bezoekers uit de streek kunnen binnenspringen.”

Bewoners van Reningelst herkenden alvast het gekende geluid uit de Maalderij toen de molen weer in gang werd gezet.

“Toen mijn vader maalde, dan was dat in het ganse dorp te horen. Vaak was dat een volledige voormiddag. Nu zullen wij de molen en maalderij inzetten voor kleine workshops of dergelijke en dat ook eerder beperkt. Maar het is leuk te horen dat mensen blij zijn dat de Maalderij opnieuw zal weerklinken in de dorpskern van Reningelst.”

© TG

Contactpersonen