De Ieperse Sint-Maartenskathedraal

De mensen van Argos vzw voor de Sint-Maartenskathedraal© TG

Onder de gigantische schaduw van de Sint-Maartenskathedraal in Ieper komen Antonio Mattos, Sharon Demeyer en Nina Lacour ons tegemoet. Zij zijn volop bezig met het poetsen van het huis des Heren. Een opdracht die vzw Argos met hart en ziel op zich neemt. Sharon licht alvast toe:

"Onze vzw neemt het poetsen van maar liefst honderd kerken in de provincie West-Vlaanderen op zich. We zijn met een vijftiental medewerkers die telkens worden begeleid door een teamleider. Niet alle kerken worden wekelijks geboend. De Sint-Maartenskathedraal wel, die krijgt elke dinsdag een vaste poetsbeurt. En inderdaad, het is effectief wel nodig. Je kan niet geloven hoeveel stof en spinnenwebben er na één week weer opduiken."

«

Geloof me, in een kathedraal is meer te zien dan je op het eerste zicht zou denken. En geen enkel kerkgebouw is hetzelfde.

»

Een kathedraal schoonmaken, dat klinkt als een echt monnikenwerk?

“We zijn er met een ploeg van vijf man toch een volledige werkdag mee bezig. Toen ik vier jaar terug startte was het nog wat zoeken, maar nu ken ik hier echt wel mijn baan. De teamleider geeft vooraf duidelijk aan wie welk gebied op zich neemt. Geloof me, in een kathedraal is meer te zien dan je op het eerste zicht zou denken. En geen enkel kerkgebouw is hetzelfde.”

Zijn er bepaalde regels bij het schoonmaken van een kathedraal of kerk?

“Er zijn bepaalde heilige plaatsen zoals het altaar of de preekstoel die je niet zomaar mag aanraken of zaken op verplaatsen. Maar voor de rest, van onderaan tot in de toren, maken we alles kraaknet. Hoe gek het ook klinkt, ik blijf van kerken houden. Al kijk ik er misschien met een kritischer oog naar dan andere bezoekers. Persoonlijk ben ik enorme fan van de kerk in Zonnebeke en de stijl van de Fatima-kerk in De Panne. Hier in de Sint-Maartenskathedraal vind ik het nog steeds bijzonder om het heiligenbeeld van Sint-Martinus op te blinken.”

© TG

Contactpersonen