Werken in Mesense wederopbouw

Lander Vandroemme voor het stadhuis van Mesen© TG

In het hartje van Mesen pronkt het voormalige stadhuis. Het gebouw dat na WOI is heropgebouwd, werd in de loop der jaren voor heel wat doeleinden gebruikt. Je vindt er onder andere de bibliotheek met een collectie van 10.000 boeken. Al heeft medewerker Lander Vandroemme ze nog niet allemaal gelezen.

"Het beheren van de bibliotheek is niet mijn enige taak hier bij het stadsbestuur. Ik sta in voor de jeugddienst en OCMW, en waar ik kan spring ik ook in. We werken hier met zeven personen en we zijn allemaal zeer polyvalent. Net als dit gebouw trouwens. Op het gelijkvloers is er een museum over Mesen tijdens de oorlog, er zijn ook openbare toiletten. Op de eerste verdieping zijn de bibliotheek en een polyvalente ruimte waar we gelegenheidstentoonstellingen opstellen. En helemaal boven is er de theaterzaal die dienst doet voor heel wat verschillende activiteiten. Er worden zelfs huwelijken voltrokken en onlangs deed het dienst als karaokezaal voor 60-plussers."

«

Sinds de renovatie in 2013 heeft het gebouw enorm aan charme gewonnen. Mesen is trouwens een fantastische stad om te werken.

»

Heb je je verdiept in de geschiedenis van het stadhuis?

“Ik weet inderdaad wat er hier allemaal geweest is, want als je goed oplet zie je er nog sporen van terug. Zo is er in het museum nog een “kasjot” of kleine cel van de tijd dat de politie hier nog zat. Ook de brandweer was hier gehuisvest. Achter het podium is nog de plaats te zien waar de brandslang werd opgehangen om te drogen. Op het gelijkvloers was ook de woning van de wijkagent. In de loop der jaren hadden heel wat diensten of mensen hier hun onderdak”

Wat is je favoriete plekje?

“Ik kan enorm genieten van de bibliotheek. Het is er rustig tussen de talloze boeken die we hebben verzameld. En de theaterzaal is magnifiek. Sinds de renovatie in 2013 heeft het gebouw enorm aan charme gewonnen. Mesen is trouwens een fantastische stad om te werken. Iedereen kent er iedereen en aangezien ik in Dranouter woon, ben ik altijd vlot en vlug op het werk.”

© TG

Contactpersonen