Uitstap Brugge religieus erfgoed

6 juli 2017

 

Op 27 juni ging CO7 samen met de vrijwilligers die het religieus erfgoed in de regio inventariseren, op uitstap naar Brugge. Het religieus erfgoed van de historische stad stond centraal: er werd een bezoek gebracht aan de Orthodoxe kerk HH. Constantijn en Helena, de Sint-Jacobskerk, de Heilige Bloedbasiliek, de Sint-Salvatorskathedraal en het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde.

Bij het betreden van de Orthodoxe kerk konden we meteen genieten van de prachtige iconostase en fresco's die de muren van de kerk sieren. De Aartspriester Bernard Peckstadt liet ons daarnaast kennismaken met het religieus erfgoed van de Orthodoxe kerk, waarbij de verschillen en overeenkomsten met de Christelijke kerk meteen duidelijk werden. 

Vervolgens gidste Benoit Kervyn, consulent religieus erfgoed Stad Brugge, ons in zowel de Sint-Jacobskerk als de Heilige Bloedbasiliek. De inventarisatie van de Sint-Jacobskerk is recent afgerond. De tentoonstelling 'Religieus erfgoed, een zorgenkind' toont aan hoe het behoud en beheer van de kerkschatten in Brugge wordt aangepakt. We kregen er een blik achter de schermen. 

Ook de Heilige Bloedbasiliek kent geen geheimen meer voor onze gids Benoit. We brachten zowel een bezoek aan de Romaanse benedenkerk als aan de neogotische bovenkerk. In de bovenkerk kregen we uitleg over de waardevolle kunstwerken die bewaard worden in de schatkamer en over het interieur van het neogotische kerkgedeelte. Het is in dit kerkgedeelte dat de befaamde relikwie van het Heilig Bloed bewaard wordt. 

De Sint-Salvatorskathedraal stond als laatste bidplaats op ons programma. Hier kregen we uitleg van Dirk Desmet, coördinator van de Sint-Salavatorskathedraal. We kregen er niet enkel een toelichting over de uitgevoerde restauratiewerken en de zorg voor het religieus erfgoed, maar konden ook een unieke blik werpen op het interieur dat in restauratie is.

Op de terugweg naar het station bezochten we het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde. De verstilde kloostertuin en de witgeschilderede gevels van de 16de -17deeeuwse huizen gaven ons een beeld van hoe het dagelijkse leven er in de 17de eeuw uitzag. Een mooi stukje werelderfgoed dat we niet zomaar konden passeren.

We hebben er alvast van genoten!

 

Foto's: © Patrick Sennesael