Het Domein Hooverbosch in Geluveld: "Beleven en puur genieten, met respect voor natuur en geschiedenis."

©KD - Manon Saelens bij de ingang van de vleermuizenkelder in een bunker uit WO I.

Er heerst sinds een tijdje terug roeringe op het domein van het voormalige Veldhoekkasteel, gelegen langs de Menenstraat in Geluveld. We spreken met Manon Saelens. 

“Het kasteeldomein heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, vooral toen het begin vorige eeuw door de adelijke Félix Vandenpeereboom werd bewoond. Een hevige brand in de zomer van 1911 verwoestte het kasteel. Vandenpeereboom bleef echter niet bij de pakken zitten en bouwde het kasteel op dezelfde plaats terug op. Helaas kon hij slechts korte tijd van zijn nieuwe woonst en het luisterrijke interieur genieten, want door het krijgsgewoel van de Eerste Wereldoorlog werd niet alleen het kasteel, maar ook de paardenstallen en de conciërgewoning met de grond gelijk gemaakt. Na deze tweede verwoesting werd enkel de conciërgewoning terug in de oorspronkelijke staat hersteld en heette het bijgebouw voortaan Hooverbosch cottage. Félix Vandenpeereboom verbleef er tot aan zijn dood in 1937.” 

« Het park, het bos en de authentieke paardenstallen bieden namelijk alle kansen om het tot een heuse belevingsplaats om te bouwen, met respect voor de natuur en het historisch kader. Op het domein ligt bijvoorbeeld een halfondergrondse betonnen militaire post die dateert uit de Eerste Wereldoorlog. »

Op de dag van vandaag is Hooverbosch Cottage eigendom van Manon Saelens en haar gezin. Manon heeft grootse plannen met het domein: “De conciërgewoning wordt omgebouwd tot een vakantiewoning met hotelservice. Wie in de woning op het Domein Hooverbosch logeert, profiteert van de vrijheid en de ruimte van een klassieke vakantiewoning, maar krijgt er tegelijk de uitgebreide service van een hotel bij. De bedden zijn opgemaakt bij aankomst, ontbijt wordt voorzien en ook alle andere modaliteiten die bij een hotelverblijf worden aangeboden, zijn voorhanden. De opening is voorzien voor september.”

 

Manon heeft de ambitie om de mooie natuur en de rust die het domein uitstraalt ten volle te benutten: “Het park, het bos en de authentieke paardenstallen bieden namelijk alle kansen om het tot een heuse belevingsplaats om te bouwen, met respect voor de natuur en het historisch kader. Op het domein ligt bijvoorbeeld een halfondergrondse betonnen militaire post die dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk werden deze bunkers als opslagplaats voor munitie gebruikt. De betonconstructie werd in samenwerking met het Regionaal Landschap omgebouwd tot een kelder waarin vleermuizen kunnen overwinteren. De grote tuin met fruitbomen vormt de ideale locatie voor een sfeervolle bar, waar bezoekers kunnen genieten van een etentje in de glazen serre of een drankje in de schaduw van de bomen terwijl de kinderen op ontdekking kunnen gaan in de afgesloten tuin en het speelbos. Ook de weide en de lange dreef nodigen uit om er sfeervolle evenementen te organiseren.” Ideaal, want Manon heeft een eigen evenementenbureau, Cake Events. Kortom, Geluveld heeft er met het domein Hooverbosch een pareltje bij!

© KD