Week van de vrijwilliger: in het depot!

In het Erfgoeddepot DEPOTYZE komen tweewekelijks tien vrijwilligers langs om te helpen met uiteenlopende taken. Naar aanleiding van de week van de vrijwilliger, lieten we het woord aan enkele van onze vrijwilligers.

Annie puzzelt archeolgische scherven © CO7

Annie Mooren verpleegkundige:

"Dit is het eerste vrijwilligerswerk waarvoor ik mij geëngageerd heb. Vrijwilligerswerk combineren met een fulltime job is niet evident, maar toen ik tijdens het bezoek aan het Erfgoeddepot DEPOTYZE op de  erfgoeddag hoorde over de startende vrijwilligerswerking was ik geïnteresseerd. Eerst dacht ik dat de combinatie werk/vrijwilligerswerk echt moeilijk zou zijn en dat ik maar  af en toe zou  kunnen komen.  Doch het lukt aardig en ik heb de microbe helemaal te pakken en doe het werk bijzonder graag."

"Ik zie graag aardewerk en ik hou me graag bezig met het puzzelen van de archeologische scherven tot een volwaardige aardewerken pot. Ik kan geen legpuzzels maken, daar heb ik het geduld niet voor. Ik zie daar het nut ook niet van in aangezien het al eens volledig was en je het opzettelijk uit elkaar haalt. Maar met het puzzelen van de archeologische stukken is dit anders. Na het puzzelen kan je pas weten over welke pot het precies ging. Soms kan dit wel lang duren, maar je ziet uiteindelijk resultaat. Soms zie je prachtige stukken liggen en dan wil je er een volledige pot van maken. Ik wil dan ook meer weten over de geschiedenis die aan deze gebruiksvoorwerpen van mensen uit het verleden verbonden is."

"Je wilt weten hoe de pot an sich gemaakt werd en je ziet ook dat ze het aardewerk versierden en er iets mooi van wilden maken ook al was het een gebruiksvoorwerp. Zo zie je  dat creativiteit van alle tijden is."

Anne-Marie is archeologische scherven aan het wassen © CO7

Anne-Marie Dieryck (58 jaar) verpleegkundige in een woon-zorgcentrum:

''Wanneer je archeologische scherven aan het wassen bent, vraag je je altijd af wat er gaat uitkomen: een Middeleeuwse kruik, een Romeinse pot? Het is altijd een verrassing. De geschiedenis rond de objecten spreekt mij dan ook enorm aan. Hoe werden de objecten gebruikt? Wat deden ze ermee? Het geeft ons een idee vanwaar we komen.''

Hugo De Leeuw (68 jaar) gepensioneerd leraar bouwkunde, zaakvoerder en kunstenaar:

Hugo aan het werk in DEPOTYZE © CO7

''Nu ik op pensioen ben, wil ik actief blijven en iets nuttigs en interessants doen. Momenteel ben ik vooral bezig met het opkuisen van houten stukken, waaronder onderdelen van een tunnel en loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog. Nu ben ik bezig met het opschonen van een Decauville-wagonnetje afkomstig uit Wijtchate en uiteindelijk zal ik er nog een specialist in worden (lacht hij). Het werk levert mooi resultaat op en je hebt helpen opschonen wat ooit iemand uit een ver verleden heeft gemaakt.''

 

Lena Sohier uit Dikkebus (63 jaar), gepensioneerd bediende:

 Lena en William puzzelen archeologische scherven © CO7

"Toen ik 18 jaar was heb ik deelgenomen aan een kleine opgraving in Loker, waar ik vroeger woonde. Toen heb ik iets opgelopen wat ik nooit meer ben kwijtgeraakt, een obsessie voor archeologie. Waar een opgraving bezig was, moest ik gaan kijken, wanneer er op tv of op de radio over archeologie gepraat wordt, hang ik aan hun lippen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met archeologie in zijn geheel en hoop dat ik het nog een tijdje kan verder doen."

William Willems (74 jaar) afkomstig uit Vlaams Brabant en recent verhuisd naar Nieuwpoort:

‘'Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in archeologie, genealogie, enz. ook omdat ik me bezig houd met mineralogie en fossielen.  Het Erfgoeddepot DEPOTYZE is niet zo dicht bij de deur maar dat vind ik niet erg. Toen ik jong was heb ik altijd gedroomd om iets met archeologie te doen zoals onder de grond gaan zoeken naar overblijfselen van volkeren uit het verleden. Fysiek zou het niet meer gaan om op een archeologische site te helpen, maar het is aangenaam werken in het depot. Er wordt op een ontspannen manier gewerkt, zonder haast en druk en dan nog eens in een aangename groep. De sfeer zit zeer goed en het puzzelen van archeologische scherven tot een volwaardige pot vind ik uitdagend. Specifiek boeien de Romeinen mij en de romeinse vondsten vind ik dan ook fantastisch. Je ziet dingen en komt in aanraking met zaken waar je het bestaan nog niet van afwist.’'

 Arthur en zijn lievelingsobject © CO7Arthur Nemry (22 jaar) uit Deinze, juist afgestudeerd als archeoloog:

"Van kinds af aan ging ik mee naar archeologische sites kijken met mijn vader die ook een jaar archeologie heeft gestudeerd. Ik wist al zeer vroeg dat ik zelf ook archeologie wilde gaan studeren. Het object dat mij zeker zal bijblijven uit het erfgoeddepot is het Decauville-wagonnetje uit WO I, opgegraven in Heuvelland, dat ik mee heb helpen opschonen met Hugo. Dit is tot nu toe mijn lievelingsstuk."

CO7 wil niet enkel de vrijwilligers van het Erfgoeddepot DEPOTYZE, maar alle vrijwilligers bedanken voor hun enthousiasme en inzet!

CO7 zou niet hetzelfde zijn zonder jullie!