5 redenen waarom de Poperingse hopcultuur erfgoed is
1. 'De Hoppepluk'
Het lied 'De Hoppepluk' kan gezien worden als het Poperings lijflied. Het is afkomstig uit de operette 'In den Hommelpluk'. De tekst en muziek van dit stuk zijn van de hand van Emiel Serroen en Albert Lietaert. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1931. Het bezingt het plezier waarmee de boeren beginnen met de jaarlijkse oogst.
Vooraleer de machines hun intrede deden, kregen de boeren hulp van seizoensarbeiders om de hop tijdig te kunnen plukken. Tijdens de middag kwam de boerin langs met een mand (kansel) gevuld met boterhammen (stutten) en aardappelen in de schil (pattatte met de pele).
2. De oogst is binnen, het feesten kan beginnen
In 1956 vonden de eerste Hoppefeesten plaats in Poperinge. De toenmalige burgemeester Walter Desagher wou de concurrentie aangaan met onder meer de Kattenstoet in Ieper. Daarom werd besloten om de verschillende lokale feesten te bundelen in één groot publieksevent. De bedoeling was om toeristen de weg naar Poperinge te laten vinden, want zo stelde hij: 'Poperinge begint ook met een P zoals Parijs'. De eeuwige rivaal kwam kijken en zag dat de eerste editie een groot succes was (cf. passage uit Het Ypersch Nieuws 15/09/1956).
3. De hoppekoningin: "e schone mê verstand"
Schoonheidswedstrijden krijgen al eens het verwijt dat de verpakking van de verkozen dames belangrijker is dan de inhoud. Bij de verkiezing van de hoppekoningin gaat het om meer dan het uiterlijke, ook haar intelligentie en spreekvaardigheid worden op de proef gesteld. De hoppekoningin moet de stad immers vertegenwoordigen, zoals tijdens de verbroedering met Wolnzach in 1967. Dat Marcella Foulon weet hoe ze een pintje moet verzetten, hebben de Duitsers toen ook ontdekt.
4. 'Santé Santater, liever bier dan water', zei den pater.
Het hopplukken alleen is niet voldoende om bier te hebben. De hop moet ook nog verwerkt worden. In en rond Poperinge zijn er verschillende brouwerijen actief (geweest). Voorbeelden hiervan zijn de brouwerij 't Hoppeland uit Poperinge en de brouwerij en mouterij Feys Callewaert uit Roesbrugge-Beveren. Vaak bezaten de brouwers ook één of meerdere cafés zodat er zekerheid was dat hun bier verkocht kon worden.
5. De Belgische biercultuur is erkend als immaterieel werelderfgoed
Als België het bierland bij uitstek is, dan is Poperinge haar hoofdstad. In 2016 werd de biercultuur van het land erkend door Unesco. Dit zet niet alleen de kennis en kunde van de brouwers in de verf, maar ook die van de boeren die verantwoordelijk zijn voor de ingrediënten.