Week van de vrijwilliger: Annelies Verfaillie schept orde in de bib van CO7

Annelies aan het werk in de CO7-bib.© CO7

Deze week vieren we de Week van de Vrijwilliger! Groot applaus voor al onze vrijwilligers. Zonder hun tomeloze inzet zou CO7 niet zijn wat het nu is. Annelies Verfaillie is bij CO7 ondertussen zowat vriend aan huis. De hoogste tijd om haar eens aan het woord te laten!

Wie is Annelies in enkele zinnen?
Ik ben 40 jaar en geboren en getogen in Ieper. Ik volgde de opleiding ‘Maatschappelijk Werk en Toegepaste Psychologie’. Ik hou van brieven en kaartjes schrijven, koken, misdaadseries en postzegels verzamelen. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig in de fitness of ga ik zwemmen. Maar je kan me ook in de bib, de kringwinkel of op rommelmarkten aantreffen.

Was je voor je bij CO7 belandde ook al als vrijwilliger aan het werk? 
Ik heb er al een lange carrière als vrijwilliger opzetten. Eind jaren ’90 startte ik bij het JOC van Ieper en via de Jeugdraad en de speelpleinwerking belandde ik in het jeugdhuis.

Cultuur en erfgoed is voor heel wat mensen zeer betekenisvol. Een studiereis naar de Nederlandse bibliotheken inspireerde me om na te denken over de rol die een bibliotheek in de toekomst kan spelen.

Later maakte ik de overstap naar de socio-culturele vereniging vzw Curieus Ieper. Daarna ging ik aan de slag als regio-assistent bij vzw Auxilia, een organisatie die onderwijs aanbiedt aan wie nergens anders terecht kan. Op dit moment zet ik me ook nog in als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg. 

Was je professioneeel ook actief in de erfgoed- en cultuursector?
Neen, ik deed vroeger educatief werk bij kansengroepen.

Hoe ben je dan uiteindelijk bij CO7 beland?
Ik had nog nooit van CO7 gehoord tot ik in 2017 op de website vrijwilligerswerk.be op jullie vacature botste. CO7 zocht toen diverse profielen waaronder administratieve ondersteuning op hun kantoor in Poperinge. Ik wilde mijn administratieve en digitale vaardigheden terug een boost geven na een werkonderbreking tijdens een traject voor revalidatie en arbeidscoaching. De projecten van CO7 maakten me nieuwsgierig en daarom heb gereageerd op hun oproep. Sindsdien ben ik met tussenpozen actief als vrijwilliger bij CO7

Je hebt dus ook voor vrijwilligerswerk bij CO7 gekozen uit interesse?
Ja, de culturele omgeving van CO7 inspireerde me. Het leek me fijn om bij te leren over de werking en de geschiedenis van en verhalen over de streek beter te leren kennen. Ik ga als van jongs af aan naar de bibliotheek en hou van de sfeer van de boeken. Bovendien krijg ik energie van het aanbrengen van structuur en orde. De taken bij CO7 sluiten dus perfect aan bij mijn persoon en interesses.

Wat houdt je taak momenteel als vrijwilliger in?
Ik hou me nu vooral bezig met de digitale catalogus van de boeken en tijdschriften van CO7. De deelwerkingen van CO7 hadden vroeger elk een vakbibliotheek die ik nu samengevoegd heb, die zet ik nu in één systeem. Ik ben dus in feite medewerker van de vakbibliotheek (lacht). Vroeger heb ik ook nog meegewerkt aan evenementen zoals Erfgoeddag of Open Monumentendag.

Wat is er na al die jaren bij ons, vooral bijgebleven? Sappige anekdotes altijd welkom 🙂.
Dat cultuur en erfgoed voor heel wat mensen zeer betekenisvol is. Ik kreeg ooit de kans om mee te gaan op tweedaagse studiereis naar de Nederlandse bibliotheken. Die uitstap heeft een grote indruk nagelaten. Ze inspireerde me om na te denken over de rol die de bibliotheek kan spelen in de toekomst.
Annelies Verfaillie onderzoekt grondig elk boekEen fijne herinnering bewaar ik aan een vrijdagnamiddag na het werk. Toen gingen we met de collega's naar de kermis. We planden om op de grootste attractie te zitten en daarna oliebollen te eten. Jammer genoeg werden we allemaal misselijk en moesten we even bekomen. 
Als sfeerbrenger op kantoor leggen we soms een muziekje op. Zoals “De Harlem Shake”. Ook filmpjes van “Het Eiland” werden soms afgespeeld. Dat werkte goed als oppepper en gingen we eens goed uit de bol…

Waarom zouden mensen moeten overwegen om bij ons vrijwilliger te worden?
Bij CO7 kom je in een warm team met talentvolle medewerkers terecht. Het voelt fijn om mee te werken aan het bewaren van waardevolle informatie, verhalen... en je leert bovendien heel wat bij over de geschiedenis van de streek.
CO7 werkt echt op maat van de vrijwilliger. Ze soigneren ons goed. Een goeiedag, een koffie, een vriendelijk woord zijn er nooit te veel.