Hoe het spel Levenswandeling mensen dichter bij elkaar brengt

Speldoos LevenswandelingHet spelen van (gezelschap)spelletjes creëert een positief klimaat. Mensen hebben plezier en praten met elkaar. Kortom ze amuseren zich. Bij het spel Levenswandeling is dit niet anders.
Toch heeft het spelen van het spel nog een bijkomend voordeel, namelijk: het brengt de deelnemers dichter bij elkaar.

Wat is Levenswandeling precies?

Levenswandeling is een leuk en eenvoudig spel. De deelnemers gaan al spelend in gesprek met elkaar over vroeger en leren elkaar op die manier beter kennen.
Alles draait dus rond reminiscentie of anders gezegd het ophalen van herinneringen waarbij de nadruk ligt op de eigen ervaringen van iedere deelnemer.
In het spel komen zes thema’s aan bod: mijn kindertijd, geloof en feesten, verliefd-getrouwd-kinderen, in en rond het huis, beroep en vrij tijd, mijn dorp en stad.
Wat is het mooiste cadeau dat je als kind van Sinterklaas kreeg? Herinner je je nog je eerste kus? Kan je enkele zinnen in jouw dialect zeggen?

Er zijn twee spelvarianten. De eerste spelvariant wordt gespeeld als een kaartspel met een dobbelsteen waarbij iedere speler om beurt een vragenkaart neemt.
Bij spelvariant twee wordt het spel gespeeld aan de hand van een spelbord. Wat uniek is, is de mogelijkheid om het spelbord via een QR-code te personaliseren met foto’s van je familie, dorp, vereniging (zie o.a. oude beelden op Westhoek verbeeldt).
Scan de QR-code op het doosje van het spel of surf naar deze link.
Het spel Levenswandeling werd samengesteld door onze collega’s van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Voor wie is het spel geschikt?

Het spel Levenswandeling kan door iedereen gespeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan grootouders die de namiddag willen invullen door het spel samen te spelen met hun kinderen en kleinkinderen.
Daarnaast kunnen zorginstellingen, dienstencentra en mantelzorgers hier gebruik van maken. Het spel is immers ook geschikt voor mensen met beginnende of matige dementie. Bovendien kan het spel erg handig zijn om in dialoog te gaan met mensen die Nederlands leren.
Je kan dit spel zowel met twee personen als in groep spelen.

Praktische informatie

Het spel bevat volgende elementen:

  • Een doosje met 90 vragenkaarten (15 per kleur)
  • Twee grote dobbelstenen (1 met ogen en 1 met kleurvlakken)
  • Een zakje met zes pionnen en een dobbelsteen met ogen
  • Een spelbord
  • Een handleiding
  • Alle spelonderdelen zitten verpakt in een draagtas.

Zin om te spelen? Aarzel dan niet om het spel gratis te ontlenen in onze uitleendienst.
Je eigen exemplaar kopen kan via de Zenderwinkel.

Contactpersonen