Ik wil meer weten over energiezuinig wonen in een erfgoedpand
Bij erfgoedpanden denk je misschien aan kerken en kastelen, maar het gaat zeker ook over hoeves, arbeiderswoningen, fabrieken, pastorieën, winkels, scholen... Veel erfgoedpanden bestaan al honderden jaren en zijn daarom vanuit circulair oogpunt erg duurzaam, door de levensduur en het hergebruiken van materialen. Duurzaamheid is dus meer dan alleen het beperken van energieverbruik.
Wat kan ik doen?
De energieprestatie van erfgoedpanden verhogen is mogelijk. Het vraagt wel maatwerk om energiebesparende maatregelen toe te passen en er is een verschil tussen beschermd erfgoed en vastgesteld bouwkundig erfgoed. Je laat je dan ook best bijstaan door een specialist. Bij het verduurzamen van erfgoedpanden is het belangrijk om een geheel van maatregelen te nemen, én in de juiste volgorde:
- Dakisolatie. Een niet geïsoleerd dak zorgt voor 30% energieverlies! Hier kan je dus de meeste winst op halen door te isoleren. Hoe je je dak kan isoleren zonder de erfgoedwaarde te schaden, lees je hier. TIP: Op Fluvius Dakinzicht zie je de isolatiegraad van alle daken in je buurt.
- Muurisolatie. Niet geïsoleerde muren zorgen voor 20% energieverlies! Isoleren aan de buitenzijde zorgt voor het verdwijnen van de erfgoedwaarde en is dus vaak niet mogelijk. Binnenisolatie kan een even goed alternatief bieden en zorgt dat je de fierheid en eigenheid van het erfgoedpand kan bewaren.
- Schrijnwerk. Ramen en deuren zorgen voor 15% energieverlies! Voor het vervangen van schrijnwerk bij erfgoedpanden zijn er voldoende alternatieven. De keuze hangt af van de bestaande situatie en de erfgoedwaarde. Meer lezen over schrijnwerk bij erfgoedpanden?
- Installaties. Door het aanpakken van je installaties kan je zo’n 7 à 15% energie besparen! Zonnepanelen, verwarmen, ventilatie… zijn voorbeelden van technische installaties. TIP: Met de Zonnekaart Vlaanderen kom je te weten hoe jouw dak scoort voor zonne-energie.
Staat je erfgoedpand op de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed of is het beschermd als monument? Dan kan je een beroep doen op de erfgoedlening voor het verduurzamen van je erfgoedpand.
Waar kan je terecht met vragen?
Erfgoedpanden en de verduurzaming ervan: CO7.
Werken aan beschermd onroerend erfgoed: Agentschap Onroerend Erfgoed.
Duurzaam bouwen en verbouwen: Acasus
Allerhande (ver)bouwpremies: lokaal energiehuis
TIP: laat aan de adviseur weten dat het over een erfgoedpand gaat.
Architecten en aannemers kunnen terecht bij het Erfgoedenergieloket en het WTCB.
Contactpersonen
-
- Laura Pinson
-
- tel. 0470 61 11 42
- laura.pinson@co7.be