Wonen in de stijl van architect Jules Coomans: bijzonder en nostalgisch

Erwin en Sien Verheyde voor de woning aan het Colaertplein 7 in Ieper. Het terracotta wandpaneel geeft een ‘bouwmeester en leerling-tekenaar’ tafereel weer. © KD

De magistrale gevel van de woning van architect Jules Coomans aan het Colaertplein 7 herbergt een uniek interieur. Ik word verwelkomd door Erwin Verheyde en dochter Sien in het kleine salon aan de voorkant van de woning. Dit was het vroegere wachtzaaltje van Coomans. Het licht dat door de gele glasramen naar binnen valt geeft meteen een bijzondere sfeer aan de kleine ruimte. 

Wonen jullie hier al lang?
Sien: “Sinds begin 2020. We kwamen hier eigenlijk eerder toevallig terecht. We woonden al in Ieper en hadden eigenlijk geen verhuisplannen. Toen de woning te koop werd gezet, kwamen we het pand bekijken, uit interesse voor geschiedenis en bijzondere interieurs. We waren meteen verkocht!”

Wat maakt dit huis voor jullie zo bijzonder?
Sien: “We steken heel wat energie in het bewaren en herstellen van de authentieke elementen. Zo werd de traphal recent gerenoveerd.

Mama heeft de renovatie van de traphal helemaal zelf bedacht en uitgevoerd. De zware stroken behangpapier met het vogelmotief stukje per stukje aan elkaar doen passen was niet eenvoudig, maar het resultaat is zó mooi!

De magistrale houten trap komt nu mooi tot zijn recht ten opzichte van het nieuwe behang. De keuze voor dit behang ging niet over een nacht ijs. We deden het werk ook volledig zelf. Van het afwrijven van de oude muren, het schilderen en het behangen met de lange stroken papier. 

Erwin: “Coomans was een bijzondere, eigenwijze man. Hij hield van experimenteren en was heel vernieuwend voor zijn tijd. In zijn eigen woning probeerde Coomans van alles uit. Zo ontwierp hij een houten plafond, dat hij later verwerkte in zijn ontwerp voor het station van Leuven.”

Weten jullie veel over Jules Coomans zelf?
Erwin: “Jules Coomans is afkomstig uit Scheldewindeke. Hij woonde vroeger in de Rijselstraat en werkte als stadsarchitect. Hij had een grote voorliefde voor stations, misschien ligt het feit dat zijn vader stationschef was hier wel aan de basis. De huidige Boterplas was vroeger veel groter. Coomans liet deze dempen om er het huidige Colaertplein aan te leggen en de reeks van prominente panden te kunnen bouwen, dicht bij zijn geliefde station. Hij betrok er zelf een van, de andere werden verkocht.
Ik heb me ondertussen verder verdiept in het leven en werk van Jules Coomans. Zo organiseer ik regelmatig een wandeling ‘In de voetsporen van Jules Coomans’, waar we een mooie wandeling combineren met een stukje geschiedenis.”

Wat is jullie lievelingsplekje in de woning?
Sien: “Ongetwijfeld de traphal! Jules Coomans liet een lichtkoepel installeren helemaal bovenaan, waardoor het natuurlijk licht langs de verschillende verdiepingen tot beneden komt, wat een magnifiek effect heeft."

Erwin: Zijn grote troef was het binnentrekken van natuurlijk licht. Coomans had het talent om natuurlijk licht binnen te brengen in elke ruimte, ook als die helemaal afgesloten is. In de woonkamer bijvoorbeeld trekt hij licht binnen via lichtkoepels, wat een heel vooruitstrevend idee was in die tijd.”

© KD

De huizenrij aan het Colaertplein ©CO7Wie interesse heeft in de wandeling ‘In de voetsporen van Jules Coomans’ kan hierover meer informatie vinden op Facebook (Natuur- en geschiedenistochten Westhoek) of mailen naar Erwin zelf op erwinverheyde@gmail.com

De statige huizenrij langs het Colaertplein nrs. 1 tot 11 is beschermd als stadsgezicht. Je vindt er hier meer info over!

Contactpersonen