Week van de vrijwilliger: Mark en Luc aan het woord
De goede zorg voor erfgoed kunnen we bereiken door de samenwerking met een enthousiaste groep vrijwilligers. Naar aanleiding van de "Week van de Vrijwilliger" gaan we in gesprek met ons fotografenduo Mark en Luc.
Hoe zijn jullie in contact gekomen met de werking van CO7 en daar als vrijwilliger bij betrokken geraakt?
Luc: In het Stadsarchief van Ieper werkte ik enkele jaren geleden als vrijwilliger, maar vooral als oud-Scout mee aan de verwerking van het scoutsarchief van Sint-Martinus. Ik werd er aangesproken voor vrijwilligerswerk als redacteur van ‘Westhoek verbeeldt’. Aangezien ik een opleiding in fotografie heb gehad vroeg men mij ook of ik niet geïnteresseerd was om als vrijwilliger mee te helpen bij het fotograferen van religieus roerend erfgoed. Van daaruit ben ik ook als vrijwilliger betrokken geraakt bij de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) van CO7, namelijk voor het actualiseren van de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.
Mark: Ik ben van kinds been af altijd al bezig geweest met taal en beeld. Aanvankelijk heb ik gekozen voor mijn interesse voor taal door logopedie te gaan studeren. Dankzij mijn overstap naar de bedrijfscommunicatie heb ik mij professioneel kunnen verdiepen in grafiek, audio en video, (studio)fotografie en beeldbewerking. Zeer toevallig ben ik Luc tegengekomen, die ik nog kende van de Scouts. Hij was in de Sint-Maartenskathedraal aan het fotograferen voor de inventaris religieus roerend erfgoed. Sindsdien vormen wij een vast duo voor het fotograferen van erfgoedobjecten. Nadien ben ik samen met Luc ingestapt als fotograaf voor het actualiseren van de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Met mijn vrijwilligerswerk wil ik mijn kennis en ervaring gebruiken en waar nodig delen met anderen.
Waarin merken jullie dat fotografie een meerwaarde betekent voor de inventarisatie van religieus roerend erfgoed?
Luc: Wat zeer fijn is, is dat ze in de mate van budgettaire mogelijkheden, rekening houden met onze tips omtrent het materiaal. Onlangs zijn er nog nieuwe aankopen gebeurd voor de mobiele fotostudio. Zo zijn we in staat om kwalitatief goed beeldmateriaal te kunnen afleveren. Dat zijn geen kunstfoto’s maar foto’s die het object goed in beeld brengen.
Een speciaal object waarbij we een verschil hebben kunnen maken, is een reliekkist uit de kathedraal. Centraal was daar een wassen medaillon op aangebracht met een afbeelding. De contouren van deze afbeelding waren echter zeer vaag. Aanvankelijk werd gedacht dat het een afbeelding was van ‘Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart’. Door te experimenteren met de belichting, konden we vaststellen dat het een afbeelding was van ‘Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming’.
Het fotograferen van onroerend erfgoed brengt jullie op verschillende plaatsen. Wat zijn speciale gebouwen om voor jullie lens te krijgen?
Luc: De sites van de Eerste Wereldoorlog zoals bunkers zijn moeilijker om te fotograferen. Vaak zijn ze verstopt achter een begroeiing. Het ter plaatse geraken tot bij deze bunkers is nog een ander verhaal want ze liggen soms op zeer ontoegankelijke plaatsen.
Mark: Ja, ik heb onlangs nog iets meegemaakt tijdens een zoektocht naar een bunker. Ik was met onze 4x4 een klein landweggetje ingereden tussen 2 velden. Al snel merkte ik dat dit toch niet zo’n goed idee was. We zaten vast in de natte klei van de Vlaamse velden. Na een lange zoektocht naar hulp zijn we bij toeval beland bij de boer die eigenaar is van die velden. Hij heeft in alle vriendelijkheid twee tractoren ingezet om ons uit dat weggetje te slepen.
De begroeiing zorgt ervoor dat het tijdens de zomer soms niet mogelijk is om bunkers te fotograferen waardoor er moet gewacht worden tot de herfst en winter. Zelfs dan zijn er vaak enkel betonnen fragmenten zichtbaar. Van de bunkers die beter bewaard bleven kunnen dan wel duidelijke beschrijvende foto’s gemaakt worden, zelfs van de donkere ondergrondse binnenruimtes. Hier komt mijn beroepservaring met fotografie echt van pas.
Zouden jullie dit vrijwilligerswerk ook aan anderen aanraden?
Mark: Zeker! Vooral omdat vrijwilligerswerk teamwerk is. Door initiatief te nemen en kennis te delen kan je voor het team een belangrijke meerwaarde betekenen.
Luc: Inderdaad, maar dat hoeft daarvoor niet specifiek met een specialisatie te zijn. We hebben ook gewoon enthousiaste vrijwilligers nodig met helpende handen. Een voorbeeld hiervan was tijdens de spoedinventarisatie in de kerk van Kemmel. Hier hebben we gewerkt met twee fotografiestanden en er was een vrijwilliger die ontzettend heeft geholpen met alles klaar te zetten, om te draaien, te hanteren, enz. Mensen die op een praktische manier voor een vlot verloop zorgen zijn even belangrijk.
Wij danken uiteraard graag al onze vrijwilligers voor hun ongelofelijke inzet. Heb je interesse om een van onze vrijwilligersteams te versterken, dan kan je contact met ons opnemen.
Contactpersonen
-
- Joline Depaepe
-
- gsm. 0473 48 54 66
- joline.depaepe@co7.be
-
- Delphine Vanoverberghe
-
- tel. 0470 61 11 42
- delphine.vanoverberghe@co7.be
-
- Sofie Van de Wiele
-
- gsm. 0478 56 13 34
- sofie.vandewiele@co7.be